Binnenland
NOS

Israël verwijdert metaaldetectoren Tempelberg

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël verwijdert metaaldetectoren Tempelberg

Israël haalt de metaaldetectoren bij de ingang van de Tempelberg in Jeruzalem weg. De poortjes worden vervangen door 'geavanceerde technische middelen'. De poortjes werden neergezet nadat twee Israëlische politieagenten daar bijna twee weken geleden werden doodgeschoten.

De veiligheidsdiensten en de regering van Israël hadden veel onenigheid over de effectiviteit van de poortjes. Daarnaast waren er de afgelopen anderhalve week rellen en gewelddadige demonstraties om de installatie van de poortjes, zegt correspondent Ankie Rechess in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar de poortjes zomaar weghalen zou gezichtsverlies betekenen."

'Israël krijgt zijn mensen terug in ruil voor het weghalen van de gewraakte detectiepoortjes'

Oplossing

De oplossing kwam na het gewelddadige incident in de Israëlische ambassade in Jordanië van afgelopen weekend. Een beveiliger werd aangevallen met een schroevendraaier, die daarop twee Jordaniërs doodschoot.

Israël wilde daarop de hele diplomatie missie terughalen, zegt Rechess. Maar Jordanië stond dat niet toe. "Na het bezoek van het hoofd van de veiligheidsdienst van Israël en een telefoontje tussen Netanyahu en koning Abdullah, werd een deal gesloten."

Zij spraken af dat Israël zijn mensen terugkrijgt, in ruil voor het weghalen van de gewraakte detectiepoortjes.

Bron: EPA

Smartcamera's

Welke nieuwe middelen de poortjes moeten vervangen is nog niet duidelijk. Smartcamera's worden genoemd als een van de oplossingen.

"Die hebben ook thermale systemen, waarmee ze via warmtestraling kunnen zien of een persoon misschien wapens of explosieven bij zich draagt", zegt Rechess. "Maar iedereen verwacht dat de moslimwereld ook daar tegen zal demonstreren."

Ster advertentie
Ster advertentie