Binnenland
BNNVARA

Het belang van brandnetels

foto: Fotograaf: Greetje1955foto: Fotograaf: Greetje1955
  1. Nieuwschevron right
  2. Het belang van brandnetels

Zodra de brandnetel oprukt in onze tuin rukken we hem uit de grond, uit angst voor de brandplekken op de huid. Maar deze plant is van onschatbare waarde voor vele dieren.

Stikstof

Brandnetels komen voor op stikstofrijke, humushoudende grond, vaak op plekken die half in de schaduw liggen. De grote brandnetel is vaak te vinden op afgelegen plekken, zoals afvalplaatsen en verlaten bouwplaatsen. Juist het feit dat de brandnetel veel stikstof bevat, trekt dieren aan. Voor de meeste planteneters is een verhoging van het stikstofgehalte van positieve invloed op hun groei, overleving en voortplanting. Door van de brandnetel te eten krijgen ze stikstof binnen.

In Vroege Vogels vertelt hoogleraar Matty Berg over het belang van brandnetels:

Het belang van brandnetels

Bewoners van de brandnetel

Vele insecten zijn dus afhankelijk van de brandnetel, zoals dag- en nachtvlinders, wantsen, enkele slakken, cicaden, snuitkevers, glanskevers en bladluizen. Er komen ongeveer wel 50 vlindersoorten op de brandnetel voor. Hieronder een aantal voorbeelden van zijn bewoners.

De brandnetel is onder de inheemse planten, hét gewas dat voor het grootste aantal vlindersoorten als voedselplant dient. Vlindersoorten zoals landkaartje, dagpauwoog, atalanta, brandnetelmot, bruine snuituil en gehakkelde aurelia zijn bijna compleet afhankelijk van de plant. Zij hebben allen de brandnetel als waardplant. Hierop leggen ze hun eitjes, verpoppen ze en eten als rups de bladeren.

Vanaf linksboven met de klok mee, het landkaartje, de brandnetelmot, atalanta en de gehakkelde aurelia. Fotografen JudithBouma, Jokenijenhuis, Vroegop, GertPaassen.

De rups van het brandnetelkapje foerageert ook op de brandnetel. De nachtvlinder komt algemeen voor in Nederland en behoort tot de uilen.

Rups van het brandnetelkapje. Fotograaf: Lammie-ja

De brandnetelwants leeft van de bloemen en zaden van de brandnetel.

Brandnetelwants. Fotograaf Antoni67.

Tenslotte zijn er ook vogels die afhankelijk zijn van de brandnetel. Zo broedt de bosrietzanger tussen de brandnetels, hij hangt namelijk zijn nest aan de stengels van deze nuttige planten. Ook de koning van onze zangvogels, de nachtegaal, wordt gewoonlijk te midden van de netels geboren.

Nachtegaal. Fotograaf petervanduijn.

Ster advertentie
Ster advertentie