Naar homepage
Binnenland

VO-Raad: 'OMT-lid Illy zorgt met uitspraak over meter afstand tussen leerlingen voor verwarring'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VO-Raad: 'OMT-lid Illy zorgt met uitspraak over meter afstand tussen leerlingen voor verwarring'

Een opvallende uitspraak vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal van Outbreak Management Team-lid Károly Illy. Hij pleit voor één meter afstand tussen middelbare scholieren. Dat terwijl tot nu toe gecommuniceerd werd dat afstandsmaatregelen niet nodig zouden zijn.

"Het OMT zou met één mond moeten spreken", zegt voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller in Nieuws en Co. De VO-raad is de vereniging van middelbare scholen. "Het voorstel is nog niet besproken in het OMT. Dan zo’n uitspraak doen zorgt alleen maar voor onrust onder scholen en ouders."

Illy zei vanochtend dat het inmiddels zeker is dat oudere tieners het coronavirus kunnen verspreiden. Het lijkt hem daarom verstandig om een meter afstand te werken. "Die informatie was er simpelweg eerder niet. Daar moeten we wat mee", zei de kinderarts.

Losse maatregelen

Inmiddels zijn er ook scholen die zelf met maatregelen komen. Zo wordt op het Tabor College alsnog afstand gehouden tussen leerlingen en komt er een mondkapjesplicht op sommige scholen in Amsterdam. "Maar het is natuurlijk gek dat er geen algemeen beleid is en scholen dit zelf moeten oplossen", zegt Rosenmöller daarover.

De scholen in de regio Noord zijn gisteren begonnen. Volgens de VO Raad is het daarom extra nodig om een herbevestiging te kregen dat het huidige onderwijs veilig is. "Nu is er verwarring en onrust. Als de wetenschap nu andere inzichten heeft, moet dat duidelijk worden gemaakt en ernaar gehandeld worden."

Duidelijkheid nodig

De afgelopen weken heeft de VO Raad zich beziggehouden met het voorbereiden op de heropening. "Ventilatie, afstand, veiligheid: we willen dat het voor iedereen goed geregeld is." Rosenmöller: "Als er een uitbraak komt, wil je dat de mensen op de vloer met een gerust hard naar hun werk kunnen."

Dat het OMT-lid vanochtend daarom een afwijkende uitspraak deed maakt hem niet blij. "Het zou niet in de media moeten worden uitgevochten. Uiteindelijk worden docenten daar de dupe van."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie