Binnenland
KRO-NCRV

Ziekenhuisbestuurder Ad Melkert: een 'perfect storm' dreigt dit najaar in de zorg

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuisbestuurder Ad Melkert: een 'perfect storm' dreigt dit najaar in de zorg

Er moet 725 miljoen euro bij voor het zorgpersoneel. Daarvoor pleit Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De druk op de ziekenhuizen is door corona enorm toegenomen en zal dit najaar met de versoepelingen mogelijk opnieuw stijgen. “Er zal snel iets moeten veranderen, anders gaan we een perfect storm tegemoet”, zegt Melkert bij 1 op 1.

Melkert vreest voor een 'perfect storm' dit najaar, waarin de zorg vastloopt door personeelstekorten, haperende zorg en ook nog mogelijke stakingen van het ziekenhuispersoneel. Daarom moet er 725 miljoen euro bij volgens de voorzitter van de NVZ. “Dat geld is nodig voor de verpleegkundigen en de verzorgers. Het zijn juist die groepen die een achterstand op de markt hebben opgelopen en waar we een been moeten bijtrekken.”

Uitputtingsslag

Alle plannen die er waren om de IC-capaciteit te verhogen, gaan niet lukken vanwege financiële en personele problemen”, aldus Melkert. “Het is een maatschappelijk probleem als de zorg niet functioneert.” Volgens de voorzitter van de NVZ kampt minstens een kwart van de ziekenhuizen met een krapte waardoor ze die inhaalslag van de achtergestelde zorg niet kunnen maken. “Ik zie die capaciteit zelfs verder afnemen, aangezien slechts driekwart van de operatiekamers kan worden benut. Dat heeft alles te maken met de beschikbaarheid van het personeel.”

Maandag stuurde de NVZ, werkgever in de zorg, een brandbrief naar de Tweede Kamer. De nood is nu echt aan de man, was de strekking. Het tekort aan zorgprofessionals is inmiddels opgelopen tot 80.000 mensen. En er is sprake van een verdere leegloop.

Door de uitputtingsslag van de coronapandemie hebben dit jaar inmiddels 27.000 medewerkers hun witte uniformen aan de wilgen gehangen. En dus komen steeds meer ziekenhuizen nu in de problemen. Al helemaal omdat ze tussen de 170.000 en 210.000 uitgestelde operaties moeten inhalen volgens de cijfers van Nederlandse Zorgautoriteit.

Verleiden

“Die inhaalslag zal tot ver volgend jaar doorlopen”, zegt Melkert. “Om die achterstand weg te werken, zullen we iets extra's moeten doen door in de weekenden en in de de avonduren de operatiekamers open te stellen. Daar heb je personeel voor nodig dat je ook moet kunnen belonen.”

Melkert wil mensen sneller opleiden en parttimers met fiscale regelingen verleiden meer uren te draaien. Ook wil hij nieuwe verpleegkundigen aantrekken en behouden met een goed salaris. Daarvoor is die 725 miljoen euro extra van het Rijk nodig.

“We zitten aan een plafond waar niet veel meer bij kan”, aldus de voormalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en huidige ziekenhuisbestuurder, Ad Melkert. Mocht het Nederlandse zorgsysteem toch vastlopen, wordt er aan verschillende noodscenario's gewerkt. “Een mogelijkheid zou zijn de zorg opnieuw te verplaatsen naar Duitsland.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie