Binnenland

'Is corona ook een SOA?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur
AVROTROS

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Is corona ook een SOA?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het corona-spreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden de kwesties vandaag besproken door onze vaste huisarts huisarts Roy Beijaert en Joyce Donat van de Consumentenbond. Dit is een selectie uit alle vragen.


Kun je mondkapjes ontsmetten in de vriezer? (Alberto)

"Nee, dan is het niet steriel", zegt huisarts Roy Beijaert. "Ik kan mij voorstellen dat stikstof wel helpt, maar in de vriezer helaas niet."

Zijn 60-plussers besmettelijker dan anderen? (Aart)

"De bronpatiënt, dus degene die het virus bij zich heeft. In de groep tussen de 19 en 29 wordt ongeveer 7% besmet. Je ziet dat als je naar de volwassenen kijkt, zie je dat alleen de 80-plussers percentueel iets meer mensen besmetten. Wat wel zo is, is dat mensen vooral anderen uit dezelfde leeftijdsgroep besmetten."

Waarom besmetten we jongeren niet bewust, als een soort vaccin? (Chris)

"Tja, dat is een hele bedenkelijke manier. Dat je zegt: zet alle jongeren maar in een kamp, en besmet ze. Dan moet je ze ook nog eens isoleren", legt huisarts Roy Beijaert uit.

Naast de ethische bezwaren ziet hij ook nog andere problemen: "Maar je hebt wel gelijk: de kinderen kunnen er wel tegen. Maar dan besmetten ze wel anderen. Kortom: er is nog teveel onbekend voor dit soort dingen."

Zit er een maximum aan het aantal vouchers?

Joyce Donat van de Consumentenbond is daar helder over: "Er is geen maximum aan het aantal vouchers dat je kunt krijgen of kunt accepteren, natuurlijk."

Toch wil ze wel wat kwijt over de vouchers. "Het is bedacht als oplossing voor bedrijven, zodat zij niet massaal geld terug hoeven te betalen aan consumenten. Maar: je houdt wel het recht op dat geld terug. De bedrijven doen er goed aan om vouchers aantrekkelijker te maken. Want je ziet nu al dat mensen zeggen: ik ga niet meer boeken. Het consumentenvertrouwen is weg."

Daarom heeft Donat voor bedrijven een advies: "En als zo’n voucher aantrekkelijker is, omdat het bijvoorbeeld meer waard is dan wat je voor de reis hebt betaald of dat het gedekt is tegen faillissement, zullen consumenten sneller zo’n voucher accepteren. En ook in de toekomst met een geruster hart een vakantie boeken.”

Is corona ook een SOA? (Mieke)

Huisarts Roy Beijaert: "Nee, voor zover we weten niet. Maar er is wel onderzoek in China, waaruit blijkt dat het virus ook in sperma zit - ook als de ziekte al wat minder symptomen kent. Maar dat betekent nog niet dat het ook overdraagbaar is." En dan is er nog iets: "Het zit ook in de ontlasting. Maar of het dan ook via het toilet kan worden overgedragen, weten we niet."

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1 app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15:30 en 16 uur terug in het corona-spreekuur van Stax&Toine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie