Binnenland
KRO-NCRV

'Rutte is de lijm die de duizend brokstukjes tot een vaasje maakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Rutte is de lijm die de duizend brokstukjes tot een vaasje maakt'

Wat is het vaasje van Mark Rutte? Is dat een vaasje bier, of een bloemenvaas? Media-ondernemer Jan-Kees Emmer heeft zijn hoofd er lang over gebroken. Premier Rutte plaatste vandaag in het Algemeen Dagblad een open brief aan alle Nederlanders, en vergeleek daarin Nederland met 'een vaasje, dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere mensen vasthouden'.

Bos bloemen

Hoofdredacteur Marc Josten van Omroep HUMAN vond de metafoor met het vaasje heel slim. "Want 80 procent van de Nederlanders wil helemaal niet dat dat vaasje breekt", zegt hij in het Mediaforum van Spraakmakers. "Ik verwacht dat Thierry Baudet vanmiddag met een bos bloemen binnen gaat komen om te vragen of hij ergens de vaas kan vinden", voegt Thomas Acda daaraan toe. Josten wijst wel op een nadeel aan de keus van het vaasje, want bij de komende debatten zal Rutte er iedere keer aan herinnerd worden.

Windvaan

Ook al komen de woorden 'VVD' of 'Provinciale Staten' niet in het stuk voor, algemeen wordt dit stuk wel gezien als de aftrap van de verkiezingscampagne voor de Provinciale verkiezingen. "Hij heeft dat 2 jaar geleden ook gedaan", zegt Jan-Kees Emmer. "Toen heeft hij ook afgetrapt met een brief, en toen is hij vooral ingegaan op het feit dat hij beloftes maakte en brak, hij heeft daar toen zijn excuses aangeboden. Nu heb je natuurlijk het frame dat het een windvaan is en dat hij met alle richtingen meewaait. Hier in deze brief valideert hij waarom hij dat doet: je moet compromissen sluiten."

Duizend stukjes

Een deel van de brief in het bijzonder viel Thomas Acda op: 'Mensen die bij de microfoon dingen kunnen roepen omdat ze weten dat er toch nooit een meerderheid voor zal zijn. Mensen die zich daarvoor nooit hoeven te verantwoorden.' Acda: "Daar zit meer achter voor mij".

De theatermaker en acteur vindt dat Rutte zich minder vaak afzijdig moeten houden, zoals in de Zwarte Piet-discussie. "Rutte is meer de lijm die duizend brokstukjes tot een vaasje maakt, hij is niet de bedenker van het vaasje". En daar zijn het de andere forumleden mee eens.

Ster advertentie
Ster advertentie