Binnenland
NOSNTR

Zwieren, zwaaien en rondjes draaien op de kermis in de anderhalvemeter-samenleving

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwieren, zwaaien en rondjes draaien op de kermis in de anderhalvemeter-samenleving

Het kermisseizoen zou normaal al lang en breed zijn begonnen, maar door de maatregelen tegen het coronavirus staan de pusher-automaten, het reuzenrad en de zweefmolen voorlopig stil. De kermisbranche probeert zich intussen zo goed mogelijk voor te bereiden op de nieuwe anderhalvemeter-samenleving.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Iedereen moet van Rutte in zijn eigen branche nadenken over de toekomst", zegt Atze Lubach, voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders (Bovak). "We zijn gaan brainstormen met zo'n 800 kermisfamilies en daar zijn goede ideeën uitgekomen."

Maar met ideeën ben je er nog niet als kermis. Om te testen of ze ook in de praktijk werken, is in Apeldoorn een proefkermis gebouwd. "Van alle soorten attracties staat er één: bijvoorbeeld een spookhuis, reuzenrad en breakdance."

Meetlat

Met een meetlat gaat de kermisbond de attracties langs. Kunnen bezoekers voldoende afstand houden? Komen ze elkaar niet toch ergens per ongeluk tegen van dichtbij? Hoe zit het met wachtrijen? Op al die vragen moet een antwoord gezocht worden.

De proefkermis blijft de komende veertien dagen in ieder geval staan. In die tijd komen deskundigen en keurmeesters langs om te kijken of de uitgedachte maatregelen voldoende zijn. Het publiek zal nog even moeten wachten. Rond de kermis staan grote hekken om mensen op afstand te houden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie