Binnenland
WNL

Nieuwe kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? 'Financiële dekking is er niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? 'Financiële dekking is er niet'

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag werd gepresenteerd. "Het is een mix van alle partijen", vertelt onderzoeksjournalist Rick Pietersz in een bonuspodcast van Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

In het akkoord staat onder meer dat criminelen uit de gevangenis niet meer door moeten kunnen gaan met crimineel handelen. "Nederland moet daarom naar een Italiaans gevangenismodel, een echt VVD-thema", aldus Pietersz. "Het akkoord zet ook erg in op harder straffen, wat de PVV vaak roept. NSC zet weer meer in op slimmer straffen en preventie."

'Financiële dekking is er niet'

De politievakbonden houden een dubbel gevoel over aan wat in het akkoord te lezen valt. De politie wordt een belangrijke rol toegewezen, maar voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman vraagt zich af hoe de partijen de waardering en erkenning voor de politie gaat uiten. "Ze willen dat de capaciteit bij de politie op orde is. Dat kan ik alleen maar onderstrepen, maar ik zie niet hoe dat daadwerkelijk kan plaatsvinden."

"De financiële dekking is er niet, terwijl we zwaar onder de sterkte zitten", benadrukt Kooiman. "Als je echt vindt dat we waardering en erkenning verdienen, moet er nog veel gebeuren."

Jaap Knotter, lector aan de politieacademie, vindt de kritiek van Kooiman terecht. "Als ik lees dat er meer taken bij komen en ik kijk naar de capaciteitsdruk die er al is, dan is dat een behoorlijke uitdaging."

Hij vraagt zich af hoe de uitstroom en instroom op een gelijkwaardig niveau wordt gebracht. "Veel collega's gaan met pensioen en de instroom blijft achter. Als er nog meer taken komen, waar haal je die nieuwe collega's dan vandaan? Je zult moeten samenwerken met andere scholen om het opleidingsaanbod aan te vullen."

Het Misdaadbureau BONUS: Einde aan taakstraffen en tbs? Welke PVV-plannen gaat het nieuwe kabinet uitvoeren? - Het Misdaadbureau

Jeugdstrafrecht aangescherpt

Het jeugdstrafrecht voor veertien tot zestienjarigen wordt daarnaast flink aangescherpt, onder andere door het verhogen van maximale straffen. Niet alleen jongeren krijgen met zwaardere straffen te maken, vertelt Pietersz. "Er komt een taakstrafverbod voor mensen die fysiek geweld tegen hulpverleners gebruiken. Dan moet je de cel in."

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Crimineel vermogen afgepakt

In het akkoord staat ook dat crimineel vermogen moet worden afgepakt. Justitie doet al haar best om de geldstromen in het criminele circuit te onderscheppen. "We zien steeds vaker dat patserwagens en dure tassen worden afgepakt en verkocht op veilingen. Om ze terug aan de maatschappij te geven", aldus Pietersz.

Al klinkt er ook kritiek op deze aanpak. Zo zou het 'spierballentaal' zijn en weinig verschil maken. "Het is vooral de symboliek", stelt Bart de Koning van Follow the Money. "Je laat zien dat je niet onaantastbaar bent, maar je moet niet de illusie hebben dat je de misdaad klappen toebrengt."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie