Binnenland
AVROTROS

Dankzij lavalampen is ons internet veilig

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Dankzij lavalampen is ons internet veilig

Als je het hebt over de beveiliging van het internet denk je misschien meteen aan 'state of the art'-snufjes, high-tech vernieuwingen en ingewikkelde wiskundige codes. Maar niet aan de ouderwetse lavalamp die in de jaren '90 in menig studentenkamer te vinden was. Toch zijn het precies die lampen die het bedrijf Cloudflare inzet voor de beveiliging van miljoenen prominente websites.

In hun ontvangsthal staat een enorme muur met lavalampen, die worden ingezet voor de beveiliging van 10 procent van alle websites wereldwijd, ontdekte YouTuber Tom Scott.

Voor de beveiliging van het web zijn codes nodig, en om te voorkomen dat hackers een patroon in die codes kunnen ontdekken is er een systeem nodig dat volstrekt willekeurig werkt, zonder daarin een logisch patroon. De ontwikkelaars bij Cloudlare ontdekten hiervoor in de lavalampen het perfecte instrument. Hoe het werkt? Cloudflare neemt beelden op van de lavalampmuur en vertaalt de bewegingen van die lava in unieke cryptosleutel-codes. Met dezelfde lavalampen kan je nooit achter exact dezelfde code komen: de bewegingen op de lavalampmuur zijn volstrekt willekeurig.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TrendingVandaag 7 november

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op EenVandaag.nl voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Ster advertentie
Ster advertentie