Binnenland
NOS

Natuurorganisaties aan de beurt in stikstofoverleg: 'We gaan niet morrelen aan de doelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuurorganisaties aan de beurt in stikstofoverleg: 'We gaan niet morrelen aan de doelen'

Na de boeren vorige week, bespreken vandaag de natuurorganisaties het stikstofplan met het kabinet. Onder andere LandschappenNL zit bij Johan Remkes aan tafel. Wat verwacht directeur Hank Bartelink van het gesprek? Het NOS Radio 1 Journaal vroeg dat aan hem.

"Dat wordt een interessant gesprek. Ik verwacht dat er meer begrip komt voor elkaar en dat er meer vertrouwen komt in het traject dat door de overheid in gang is gezet", zegt Bartelink.

'Twee voor twaalf'

Eerder deze maand eisten de boerenorganisaties flinke aanpassingen van de stikstofplannen. Volgens de natuurorganisaties is dat een slecht idee. "De situatie van de natuur in Nederland is belabberd. We zijn de afgelopen decennia achteruit gekacheld als het gaat om biodiversiteit. Het is twee voor twaalf en we moeten daar als de sodemieter mee aan de slag. Dat geldt ook voor de landbouw, die op een dood spoor zit.", zegt Bartelink. "Wat ons betreft moet er helemaal niet gemorreld worden aan doelen. Het gesprek moet straks ook niet gaan over doelen en deadlines, maar over hoe we dit met elkaar voor elkaar krijgen."

"Een belangrijk onderdeel daarbij is het perspectiefverhaal voor de boeren", aldus Bartelink. "Als je als maatschappij naar een duurzamere landbouw wil, dan ben je toch echt afhankelijk van de medewerking van de boeren. We moeten ook heel nadrukken oog hebben voor het nieuwe verdienmodel van de boeren. Hoe kan de boer van morgen ook zijn brood verdienen?"

'Niet een nieuw probleem'

Het kabinet wil in 2030 de helft minder stikstofuitstoot. De boeren vinden dat plan te ambitieus en willen meer tijd om zich voor te bereiden. "Maar het is niet een probleem van vandaag of morgen, we weten al dertig of veertig jaar dat de natuur zwaar onder druk staat", zegt Bartelink.

"Hier lopen twee dingen door elkaar. Je hebt als maatschappij de wens om naar een duurzamere vorm van voedselproductie te komen, tegelijkertijd moet je rekening houden met het perspectief van de boeren. Dat zijn twee door elkaar lopende discussies. De discussie over de landbouw van morgen wordt nu gekaapt door de emoties die gepaard gaan met onzekerheid. Als de primaire opdracht van Remkes is om het vertrouwen te herstellen, dan het eerste wat je niet moet doen als overheid is terugkomen op je eerdere voornemens."

r1jn stikstof

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie