Binnenland
KRO-NCRV

Jet Bussemaker: 'Bordjes voor 100 liggen nog wel ergens'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jet Bussemaker: 'Bordjes voor 100 liggen nog wel ergens'

Oud-minister Jet Bussemaker denkt dat de maatregel om de maximumsnelheid te verlagen naar 100 kilometer per uur bij wijze van spreken morgen nog ingevoerd kan worden. "Die bordjes liggen nog wel ergens, dus dat kun je heel makkelijk terugdraaien", zegt ze in Spraakmakers.

Volgens Bussemaker is het advies van de Adviescommissie Stikstofproblematiek onder leiding van Johan Remkes om de maximumsnelheid te verlagen en de veestapel in te krimpen verstandig. "We kunnen niet langer wachten, er liggen tal van bouwprojecten stil. Er moet wat gebeuren."

Korte termijnbeleid voor de lange termijn

Hoogleraar integrale stikstofstudie Jan Willem Erisman bevestigt dat het omwisselen van de snelheidsbordjes op korte termijn uitgevoerd is. De andere maatregelen, zoals het uitkopen van boeren in Natura 2000 gebieden, zijn niet op korte termijn haalbaar.

Volgens Erisman zijn de uitgangspunten van het advies goed, maar hebben ze alleen zin als de stikstofdeken die over het land hangt, wordt gereduceerd. Tegen Spraakmakers zegt hij dat het kabinet zich beter kan richten op stikstofbeleid voor de lange termijn, in plaats van te komen met kortetermijnoplossingen die op de lange termijn geen effect hebben.

Beginnen bij de veestapel

Gezien het aandeel van de veestapel in de stikstofuitstoot, zou Bussemaker het een goed idee vinden dáár te beginnen en een aantal forse maatregelen in te voeren.

Elly Michiels-Fleuren, die zowel bloembollen verbouwt als vee houdt, vindt dat boeren de dupe zijn van het advies. "Veel ondernemers worden vastgezet, sommigen zijn al tien jaar bezig om een vergunning te krijgen en daar wordt nu een streep doorgehaald, maar ze krijgen niet te horen hoe dan verder."

Volgens Fleuren doet Nederland aan 'postzegelpolitiek'. "De deken over Nederland lijkt uit Nederland te komen, maar er zijn genoeg studies die aantonen dat het een werelddeken is die door omstandigheden bij ons terecht is gekomen." Ze ontkent niet dat de veehouderij niet bijdraagt aan het probleem, "alleen het is te makkelijk om te zeggen, als we die veestapel aanpakken dan is het probleem voor Nederland opgelost".

Stand.nl: Het kabinet moet het stikstofadvies van Remkes zo snel mogelijk uitvoeren

Ster advertentie
Ster advertentie