Binnenland

'Stop de Nederlandse mannelijkheid niet weg in een man cave'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stop de Nederlandse mannelijkheid niet weg in een man cave'

[NTR] Wat houdt mannelijkheid nu precies in? En waar komt de noodzaak van de ‘man cave’ vandaan? Het debatprogramma Kwesties besteedde aandacht hieraan. Columnist Annabel Nanninga nam alvast een voorschot op de uitzending.

Jongetjes hebben een boomhut met op de deur een bord ‘VERBODEN VOOR MEISJES’ gespijkerd. Bedaagde pensionado’s bestieren een treintjeszolder. De iets testosteronrijkere variant daarvan is de schuur, waar een oude motorfiets in losse onderdelen ligt uitgestald teneinde het apparaat te restaureren.

Een klus die nooit af komt, en dat is ook beslist niet de bedoeling, want het alternatief voor bougies schoonmaken is met moeder de vrouw op de bank Memories kijken. De boomhut, de treintjeszolder, de schuur: vrouwvrije terugtrekplekken voor jongens en AOW'ers. En de moderne man in de kracht van zijn leven? Wat is zijn domein?

De ‘man cave’, kennelijk.

Joey bestiert zo’n testosteron-safe space, te Bergen op Zoom. "Het is onze bunker in de strijd tot herstel van de mannelijkheid", zegt hij. "De man moet weer man worden, koning van de jungle en baas in huis."

Nou heeft Joey groot gelijk in zijn constatering dat de Nederlandse mannelijkheid dringend herstel behoeft. De samenleving feminiseert rap. Dat begint al in het basisonderwijs waar typisch ‘mannelijke’ trekjes als gevaarlijk of wild spelen en competitiedrang als ongewenst worden gezien en waar maar zeer schaars een mannelijk rolmodel te vinden is: bijna alle basisschoolleerkrachten zijn vrouw.

Verder zijn mannen bijkans gecastreerd door een doorgeslagen vorm van feminisme, een vrouw een compliment maken of een deur voor haar openhouden kan zomaar als belediging worden opgevat. Mannen mogen, nee, moeten gevoelig zijn en emoties tonen, maar ook weer niet te veel want dan wacht onherroepelijk een verblijf in een heel ander soort man cave: de friendzone.

Mannelijkheid ligt onder vuur en mannen raken daarvan in de war, getuige de hausse aan zitplassende knotjesmannen die hun kinderen naar school bakfietsen. Braaf zorgen en redderen in het huishouden, rekeningen in restaurants netjes delen. En niet – nee, echt beslist nooit – hun vrouw, of welke vrouw dan ook, als lustobject zien.

Alle geëmancipeerde praat ten spijt: dat is voor niemand geil. Dus duikt de vrouw in kwestie na verloop van tijd op de yogaleraar of op de voetbalcoach van Splynter en Tyche. Gedoe, trammelant, allemaal te voorkomen als Knotje af en toe eens wild de baas in huis en bed zou uithangen. Dus ja, de Nederlandse man moet weer man worden, tot zo ver heeft Joey een punt.

Maar toch niet in een man cave, gekke man! Zit je daar, in je eigen Bokito-kamertje. Beetje borstroffelen. “He vrouw! BIERRRRR!” brullen. Wind laten. Chips zó uit de zak eten. En dan weer naar de woonkamer, je enorm herstelde mannelijkheid laat je in je 'VERBODEN VOOR MEISJES'-boomhut. Lekker naast je vrouw Memories kijken. "Je glas op een onderzettertje, schat", snerpt ze. Stiekem laat je een boer.

Ster advertentie
Ster advertentie