Binnenland
BNNVARA

Waarom drillrap niet verantwoordelijk is voor de vele steekincidenten

foto: FunX
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom drillrap niet verantwoordelijk is voor de vele steekincidenten

Het steekincident waarbij de 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam in 2019 om het leven kwam, staat vandaag centraal in het gerechtshof van Amsterdam. Het hof doet daar uitspraak in het hoger beroep rondom 'de eerste moord in de drillrapscene'. Je kon er de afgelopen jaren niet omheen, maar hoe groot is die invloed van het rapgenre op de steekincidenten van de afgelopen jaren?

In Vroeg! vertelde de Rotterdamse criminoloog Jeroen van den Broek over de drillrapscene in Nederland, en deelde hij de conclusies van het onderzoek wat hij deed over de link tussen drillrap en de toegenomen steekincidenten.

Het verband tussen drillrap en steekincidenten

Van den Broek dook samen met collega Robby Roks in de wereld van de drillrap, omdat dit sinds enkele jaren direct in verband wordt gebracht met de toegenomen steekincidenten. Hoewel de link makkelijk gelegd lijkt, omdat geweld in de muziek wordt verheerlijkt, en omdat er in de clips ook veel met geweld wordt geflirt, laten harde cijfers die link niet zien.

Het blijkt namelijk dat in dit soort zaken wel heel makkelijke de connectie wordt gelegd tussen drillrap en een steekincident. Van den Broek zegt dat in de zaak rondom Grootfaam te snel is geconcludeerd dat de vermeende daders drillrappers zouden zijn. Ze zijn op de streamingplatformen amper te vinden, en komen alleen voor als 'featuring' bij een nummer van andere rappers.

Ook bij de moord op misdaadjournalist Peter R de Vries werd al snel geclaimd dat de vermeende dader een rapper zou zijn. Wat blijkt? De jongen heeft welgeteld 7 maandelijkse streams, dus je moet eerder concluderen dat hij ooit weleens een nummer heeft opgenomen.

'Er is geen oog voor echte problemen'

Door met de vinger te wijzen naar drillrap druk je niet alleen een stempel op de gemeenschap rondom dit rapgenre, je stopt ook met kijken naar de daadwerkelijke krachten hierachter. Het milieu waaruit deze jongens komen bevordert geweld en ook wordt de rol van sociale media soms nog onderschat. Volgens van den Broek zouden we kinderen weerbaarder moeten maken tegen de continue stroom aan berichten, aangezien hun schermtijd wel op kan lopen tot 11 uur per dag.

Rol van de media

Van den Broek hekelt de omgang van de media met het fenomeen drillrap. Niet alleen zie je dat steekincidenten waar zeer jonge jongens bij betrokken zijn heel erg goed scoren, het is jammer dat er soms te makkelijk conclusies worden getrokken over de invloed van drillrap.

Benieuwd naar het hele gesprek met criminoloog Jeroen van den Broek? Luister dan hier de podcast van Vroeg!

10-5 Waarom drillrap niet verantwoordelijk is voor de vele steekincidenten - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie