Binnenland

'De eredivisie en de Belgische competitie moeten worden samengevoegd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De eredivisie en de Belgische competitie moeten worden samengevoegd'

[NOS - RAD1] De Nederlandse eredivisie zou moeten samensmelten met de Belgische eredivisie. Dat vindt Ivan De Witte, voorzitter van voetbalclub AA Gent. Hij was een van de vernieuwers van de Belgische Pro League, sinds enige tijd is daar een nieuwe competitie-opzet.

AA Gent won op donderdagavond nog van Tottenham Hotspur. In Gent werd het 1-0 dankzij een treffer van Jeremy Perbet. Het was een spannende wedstrijd waarin de Londenaren uiteindelijk aan het kortste eind trokken. Dergelijke spannende wedstrijden zijn volgens De Witte een illustratie waarom het samenvoegen van de Nederlandse en Belgische competitie een goed idee zou kunnen zijn: meer wedstrijden tussen goede clubs van gelijkwaardig niveau en meer spanning in de competitie.

'De Nederlandse en Belgische competitie moeten worden samengevoegd'

"Ik stel vast dat het publiek geweldig aangesproken wordt door wedstrijden waarin veel spanning zit. Bij de wedstrijd tegen Standard zinderde het stadion gewoon van enthousiaste. Hoe meer spanning er in wedstrijden zit, hoe meer dat het publiek en de media zal aanspreken", vertelt de voorzitter van AA Gent.

Buitenlandse investeerders

Maar meer spanning is niet de enige reden voor de nieuwe oproep voor de BeNeLiga: De Witte: "Een ander punt is dat steeds meer clubs het financieel heel erg moeilijk gaan krijgen. Ze kunnen steeds moeilijker de eindjes aan elkaar knopen. Ik zie dat ook in Nederland. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op buitenlandse investeerders, waarvan ik vaststel dat bij hen de primaire doelstelling niet het belang van de de club is. De clubs in Nederland en België worden door die investeerders als tussenstation gezien."

Hinderpalen

"We zullen de samenvoeging van de Belgische en Nederlandse competitie niet kunnen bereiken binnen twee jaar. Er zullen nog veel hinderpalen overwonnen moeten worden. "

Quote

We zullen de samenvoeging van de Belgische en Nederlandse competitie niet kunnen bereiken binnen twee jaar. Er zullen nog veel hinderpalen overwonnen moeten worden.

Ivan De Witte, voorzitter AA Gent

"Een van de vragen is bijvoorbeeld hoeveel clubs uit Nederland en België in de nieuwe competitie moeten aantreden. Dat wordt een moeilijke discussie. Een ander punt is hoeveel clubs er vanuit die gezamenlijke competitie kunnen meedoen aan de Europese competities. En zo zullen er nog veel meer praktische zaken naar voren komen. Maar mijn standpunt is net als bij de hervorming van de Belgische competitie: als je er niet aan begint, dan kom je er nooit."

Opzet competitie

In de vernieuwde Belgische opzet van de eredivisie spelen clubs tot een bepaald punt, waarna er een soort van nacompetitie wordt gespeeld. De sterkste teams spelen voor de titel en Europese tickets en de zwakkere teams spelen promotie- en degradatieduels. Daardoor spelen teams van gelijke sterkte vaker tegen elkaar.

Als de Belgische en Nederlandse clubs zouden samengaan, is dat echter niet het model waarvoor De Witte zou kiezen: "Ik denk dat als we clubs als PSV, Ajax, Feyenoord en nog een paar hele mooie clubs uit Nederland kunnen samenvoegen met de topclubs in België, dat we zeer waarschijnlijk niet in die richting moeten gaan. In België is dat een ingreep die we moesten doen omdat België niet groot genoeg is om zestien volwaardige clubs te dragen. Ik denk dat de samenvoeging ertoe zou kunnen leiden dat we een competitie kunnen hebben met allemaal volwaardige clubs, waardoor het systeem van de play-offs niet nodig zal zijn."

Waardeverhoging

De Witte heeft tot nu toe nog geen contact gehad met de KNVB over het plan."Ik heb wel een interview gegeven aan Voetbal International en ik meen te weten dat er toch wel interesse bestaat in Nederland , om echt eens te komen kijken en te voelen hoe nu in België verloopt. In België is er ook niet alleen maar hoera-geroep hoor, maar de algemene trend is toch wel dat de meesten het een waardeverhoging vinden van de competitie."

Ster advertentie
Ster advertentie