Binnenland
AVROTROS

Oud-medewerkers DuPont die jarenlang werkte met giftige stoffen gaan naar de rechter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-medewerkers DuPont die jarenlang werkte met giftige stoffen gaan naar de rechter

Medewerkers van DuPont werkten jarenlang met giftige stoffen die gezondheidsproblemen veroorzaakten. Ze vragen al jaren erkenning van het chemiebedrijf, maar krijgen dat niet. Nu stappen ze naar de rechter.

"Ik hoop dat een rechter hier echt goed voor gaat zitten", zegt een van de oud-medewerkers, Simone (achternaam bekend bij de redactie) in Radio EenVandaag.

Video niet beschikbaar

14 vrouwen en 1 man gaan nu naar de rechter. "Mijn dagvaarding is 33 pagina's en ik denk dat we nu een goed dossier hebben", vertelt Simone. Ze werkte tot 1991 bij DuPont.

"Ik probeerde een tijd lang om zwanger te worden. Dat lukte uiteindelijk met hormoonbehandelingen. In september 1992 werd ik zwanger van een tweeling. Maar in januari 1993 kreeg ik al weeën. Ze werden veel te vroeg geboren en stierven een half uur later. Ze waren nog niet levensvatbaar.

Giftige stof DMAc

Al in 2016 onthulde EenVandaag dat meerdere vrouwen die in de lycrafabriek van DuPont werkten gezondheidsproblemen kregen door de giftige stof DMAc. Dat is een grondstof voor de productie van lycra, een elastische kunstvezel die veel wordt verwerkt in sportkleding.

Tot dat moment had Simone haar miskraam nooit in verband gebracht met DuPont. "Ik hoorde destijds veel verhalen in de kantine over gynaecologische ellende bij collega's. Bij 100 minstens. Maar het moeten er nog veel meer zijn."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie