Binnenland
NOS

UNHCR: geweld Syrië laait op, nieuwe stroom vluchtelingen naar Libanon

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. UNHCR: geweld Syrië laait op, nieuwe stroom vluchtelingen naar Libanon

De nood in vluchtelingenkampen in Syrië en Libanon is groot. Door een nieuwe geweldsuitbarsting in het oosten van Syrië zijn weer veel mensen op de vlucht geslagen. Dat terwijl de omstandigheden in de vluchtelingenkampen nog steeds erg slecht is.

Oplaaiend geweld Syrië leidt tot nieuwe vluchtelingen in buurlanden

Het weer in de regio is de afgelopen weken erg slecht geweest, zegt Astrid van Genderen Stort van de UNHCR in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn vandaag en morgen stormen en er wordt sneeuw verwacht."

Door het aanhoudende slechte weer zijn de omstandigheden in de kampen nog slechter geworden. "Er zijn mensen die in overstroomde kampen leven waar ze tot enkeldiep in het water zitten. Kinderen slapen op vlondertjes om niet in het water te vallen." In de provisorische tentjes kunnen de vluchtelingen nog maar amper warm houden, omdat al het hout te nat is geworden om op te branden.

Hulp

De UNHCR doet alles wat ze kan, maar doordat de vluchtingen in zoveel provisorische kampen zitten is het niet altijd mogelijk om overal hulp te bieden. Volgens Astrid van Genderen Stort zijn de afgelopen weken vijfentwintigduizend mensen gevlucht uit Syrië. Ze zijn door slecht weer te voet en zonder bagage naar een kampt gegaan.

Als ze daar aankomen zijn de vluchtelingen erg zwak. Ze moeten een tocht van vier dagen doorstaan met regen, sneeuw en wind als natuurlijke vijanden.

Ster advertentie
Ster advertentie