Binnenland
WNL

Kan crimineel geld worden gebruikt als tipgeld?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan crimineel geld worden gebruikt als tipgeld?

In 2023 werd in veertien zaken tipgeld uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de arrestatie en veroordeling van een crimineel. Maar uit wiens portemonnee komt dat tipgeld? Brechtje van Moosdijk is werkzaam bij het OM Landelijk Parket en vertelt in Het Misdaadbureau dat het niet uit de zakken van de crimineel komt.

Om in aanmerking te komen voor het tipgeld moet je volgens onderzoeksjournalist Rick Pietersz nog aan allerlei voorwaarden voldoen. "Zo mag je niet betrokken zijn bij de misdaad en moet je je heel specifieke informatie leveren. Als je bijvoorbeeld zegt: de verdachte is in Amsterdam, dan is dat behoorlijk breed. Maar als je een specifieke plaats doorgeeft en dat leidt tot een aanhouding en veroordeling, bijvoorbeeld een huisadres waar de verdachte zich schuilhoudt, dan krijg je het."

Het geld dat wordt gebruikt om het tipgeld uit te loven wordt beschikbaar gesteld door het ministerie voor Justitie en Veiligheid, legt Van Moosdijk uit. "Er is eigenlijk een onbeperkt budget, maar dat betekent niet dat het overal maar wordt ingezet, want die drempel is wel hoog. Niet elke zaak komt daarvoor in aanmerking."

Het geldbedrag is wel in de loop der tijd omhoog gegaan. Vaak heeft dat te maken met zaken "als het gaat om mensen die heel moeilijk te vinden zijn en waarvan je kan vermoeden dat andere criminelen er iets meer van weten. Dan moet je er wel wat meer geld tegenoverstellen", vertelt Van Moosdijk.

Slechts 14 keer uitgekeerd

Tipgeld wordt daarentegen niet vaak uitgekeerd, vertelt Pietersz, slechts veertien keer in 2023. "Een zaak staat iedereen nog wel dichtbij en dat is de zaak van Lucky. Hij schoot twee mensen neer in Zwijndrecht bij een winkelcentrum, waarvan een iemand later is overleden. Hij was een tijd voortvluchtig en bij deze zaak werd een recordbedrag uitgekeerd van 30.000 euro", vertelt hij.

Maar ook coldcases kunnen nog worden opgelost met de houden tip. Zo werd er 25.000 euro uitgekeerd voor de gouden tip rond een moord op een echtpaar in Amsterdam. "Die zaak is na vijftien jaar opgelost."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie