Binnenland
AVROTROS

Energieleveranciers bieden nog amper nieuwe contracten aan: 'Het aanbod neemt nog steeds af'

foto: Pexels michael burrows
  1. Nieuwschevron right
  2. Energieleveranciers bieden nog amper nieuwe contracten aan: 'Het aanbod neemt nog steeds af'

Een goede deal scoren voor een nieuw energiecontract kun je voorlopig wel vergeten. Met de stijgende gasprijzen trekken leveranciers noodgedwongen hun aanbod in of passen ze tussentijds de prijzen aan. En dat heeft gevolgen: een gemiddeld huishouden betaalt deze week al 500 euro per jaar meer, dan een week geleden. Tomas Bleker van energievergelijkingssite reageert in Blok&Toine: "Dit hebben we nog nooit meegemaakt"

"Dat zijn bizarre bedragen, en het gaat in zo’n tempo omhoog dat het niet meer bij te houden is", ziet Bleker. "Om een voorbeeld te geven: op onze website zie je normaal 90 aanbiedingen. Dat zijn er nu 20, 25. En het neemt nog steeds af."

Heel Europa in de ban van prijsstijgingen

"Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Je ziet het in heel Europa: de gasmarkt slaat op hol." En dat heeft gevolgen, vertelt Bleker. "Je ziet het op de consumentenmarkt, maar ook in de industrie. Sommige bedrijven moeten de productie stilleggen omdat de gasprijs te hoog is."

En een groot deel van die consumenten heeft vaak een variabel contract, met een tarief wat normaal twee keer per jaar wijzigt. Bleker: "Maar dat zien we nu tussentijds ook wijzigen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een vast contract voor één, twee of drie jaar. En daar zit nog een probleem: leveranciers hebben klanten vorig jaar voor een lage gasprijs een driejarig contract gegeven. Terwijl ze daarvoor nu het dure gas moeten inkopen."

Contracten worden eenzijdig opgezegd

"Op het moment dat je een klant hebt vastgelegd, moet je leveren tegen die prijs", legt Bleker uit. Maar niet iedereen houdt zich daaraan. "Er is nu al een leverancier die eenzijdig het contract opzegt, omdat ze niet meer aan de prijs kunnen voldoen. Ze beroepen zich op hun algemene voorwaarden. De Autoriteit Consument en Markt buigt zich er nu over of dat juridisch wel mag."

Mocht je nu nog een energiecontract moeten afsluiten, dan wordt het volgens Bleker steeds lastiger om een keuze te maken. "Normaal gesproken zoek je naar een nieuw energiecontract om geld te besparen. Maar dat punt zijn we nu voorbij. De vraag is nu: er is nog aanbod? Het moeilijke is: de prijzen zijn zo hoog, dat als je je nu voor lange tijd vastlegt, je over een aantal jaar eigenlijk teveel betaalt als de gasprijs weer is gedaald."

Daling vanaf april

Bleker verwacht dat die daling zou er vanaf de lente moeten komen. "Dat is de verwachting van marktanalisten. Maar hoeveel het tot die tijd nog gaat stijgen, is niet te voorspellen."

Energieleveranciers trekken aanbiedingen in

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie