Binnenland
MAX

Waarom we pubers eigenlijk tieners moeten noemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we pubers eigenlijk tieners moeten noemen

Ze luisteren niet, ruimen nooit iets op, doen graag alsof ze in een hotel wonen en wat ouders (of docenten) zeggen gaat het ene oor in en het andere oor uit. Liever chillen ze met hun leeftijdsgenoten en communiceren ze in een onbegrijpelijke straattaal. Dat is zo'n beetje het stereotype beeld dat we hebben van pubers. Maar dat beeld klopt niet, zegt hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles. Hij pleit in Villa VdB voor een andere benadering.

"We zouden het woord puber niet meer moeten gebruiken. In weinig landen wordt het woord 'puber' gebruikt, maar als wij het gebruiken is dat vaak negatief. Bijvoorbeeld als de afwas niet wordt opgeruimd." Dit zegt Jelle Jolles, hij schreef verschillende boeken over het tienerbrein. "Volwassenen vergeten vaak dat ze ook tiener zijn geweest en rebelleerden tegen onze ouders. Het zijn ook niet alleen onze generaties die hier moeite mee hebben, maar al ver voor Christus was er sprake van generatieconflicten."

Strijd tussen ouder en tiener

Vooral het idee dat ouders denken meer te weten over het leven zorgt voor strijd tussen tieners en ouders, zegt de hoogleraar neuropsychologie: "Wij als ouders zijn integer bezig en willen onze kinderen verder helpen. Maar we hebben het idee: 'wij hebben de ervaring en als een kind mijn ervaring volgt, wordt het een fantastische volwassene.' Maar dit klopt niet", zegt Jolles.

Veel dingen die ouders vroeger hebben geleerd, zijn nu niet meer relevant, legt hij uit: "Dingen die tieners nu leren zijn over twintig jaar heel relevant. Zij zullen het stikstofprobleem oplossen en ons verzorgen als we ziek worden. Dit is ook door alle eeuwen heen zo geweest."

Communicatie is key

Het antwoord op deze strubbelingen is communicatie, vertelt hoogleraar Jolles: "Vertel als ouder meer over jezelf. Veel ouders springen in de rol van manager, maar je zou meer moeten coachen en echt een mentor voor je tiener zijn. En ga op het niveau van je kind staan."

Een situatie als liefdesverdriet bij je tienerdochter moet je als ouder dan ook niet bagatelliseren: "Je moet dan niet zeggen dat het allemaal wel meevalt. Een tiener heeft nog niet zoveel ervaring. Ga dus samen in die emotie zitten."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie