Binnenland
MAX

Hoe ziet de nieuwe master Klimaatpsychologie eruit?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ziet de nieuwe master Klimaatpsychologie eruit?

In september start de eerste master klimaatpsychologie aan de Hogeschool van Amsterdam. De studie is erop gericht om klimaat bewuster gedrag te stimuleren. Opleidingsmanager van de Hogeschool van Amsterdam, Esther Parigger, praat met Jurgen van den Berg over de nieuwe studie in Villa VdB.

Het loopt storm bij de opleiding. Er is zo’n plek voor zestig studenten. Inmiddels hebben zich ruim vijftig kandidaten zich aangemeld. Zij maken zich ook ernstige zorgen over het klimaat, volgens Parigger. "De studie is ontstaan vanuit een vraag die kwam vanuit zowel het bedrijfsleven, brancheorganisaties en het bedrijfsleven."

Vorm van sociale psychologie

Volgens Parigger is de studie een vorm van sociale psychologie, waarop de sticker duurzaamheid is geplakt. Daarnaast is de studie er vooral opgericht om groepen te beïnvloeden. "Een voorbeeld van een casus, waarvoor wij studenten opleiden is: een buurt in Amsterdam moet van het gas af. Hoe ga je dat doen? En hoe krijg je iedereen mee, zonder dat je mensen tegen de benen schopt?"

Bewustere keuze

"Het doel van de studie is om mensen klimaatbewustere keuzes te laten maken. We zeggen niet: 'je mag niet meer vliegen', maar willen dan wel proberen op een andere manier klimaatbewustere keuzes te laten maken."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie