Cultuur & Media

Anniko van Santen (Opsporing Verzocht): 'Je geeft mensen die iets weten een stomp in hun onderbuik'

VPRO
foto: Ruud Baanfoto: Ruud Baan
  1. Nieuwschevron right
  2. Anniko van Santen (Opsporing Verzocht): 'Je geeft mensen die iets weten een stomp in hun onderbuik'

Opsporing Verzocht draagt in 40 procent van de gevallen bij aan het vinden van de daders. Dat zegt Anniko van Santen, die sinds 2005 het gezicht is van het succesvolle televisieprogramma, in Nooit Meer Slapen. "In vergelijkbare gevallen lost de politie zonder hulp van het publiek ongeveer 25 procent van de zaken op."

Anniko van Santen (14 april 2021)

Belang van publiek

Anniko van Santen maakt er geen geheim van dat het publiek van groot belang is bij het vinden van de (mogelijke) daders. "Wij vinden in 40 procent van de gevallen de persoon die de politie zoekt", vertelt de presentator, die sinds zes jaar ook de eindredactie over het programma voert. "Zonder hulp van het publiek lost de politie ongeveer 25 procent van de zaken op. Je moet expliciet vragen naar het publiek en uitleggen dat zij nodig zijn. Het maakt een sprong van 25 procent naar 40 procent door heel concreet naar mensen te vragen of ze iets gezien hebben. Dat duwtje geven wij als Opsporing Verzocht en dat werkt."

Verschil in leven slachtoffers

Het maken van Opsporing Verzocht is niet leuk maar wel bevredigend en nuttig, vertelt Van Santen. "Je vraagt mensen iets te doen, en het gebeurt. Dat maakt het verschil in het leven van slachtoffers." Maar het blijft een leven vol moord en doodslag voor de presentator. "Je wordt je heel erg bewust van de nare dingen in het leven, maar ook veel bewuster van de kleine en ongecompliceerde dingen; de koolmees die eindelijk in het tuinkastje gaat zitten, wordt nog mooier. Ik denk niet 24 uur per dag aan ellende, dan kan ik dit programma ook niet maken. Je hebt emotionele zwembandjes nodig om boven water te blijven."

Bij elke zaak zoekt Van Santen met haar redactieteam naar een kapstok om het verhaal bij een zo groot mogelijk publiek te brengen. "Het zit 'm soms in hele kleine details. Elke keer moet je afdalen in ellende, dat is niet leuk. Daarom wil je een item zo beknopt mogelijk maken, maar met maximaal effect. Je probeert mensen die iets weten bijna een soort stomp in hun onderbuik te geven, en dan hoop je dat er iets gebeurt."

Heilige Drie-eenheid

De samenwerking met de politie is nauw, legt Van Santen uit. "Dit programma is een soort Heilige Drie-eenheid. Het OM is de leider van alle onderzoeken, daarna heb je ons en de politie. Wij zijn een officieel opsporingsmiddel van de politie, daar zijn hele duidelijke afspraken over. De politie en justitie gaan over de inhoud en wij gaan over de vorm. Dat is in al die jaren verstrengeld. Als de politie een vraag heeft, waarbij wordt uitgegaan dat het publiek het verschil kan maken, doen wij er iets mee in de uitzending. Alles wat in de uitzending komt, daar heeft de politie van gezegd dat het in Opsporing Verzocht moet. Wij maken er iets van."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast-app, of in NPO Luister. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie