Naar homepage
Binnenland

Opnieuw goud voor Dorian van Rijsselberghe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw goud voor Dorian van Rijsselberghe

[NOS] Dorian van Rijsselberghe is voor de tweede keer op rij olympisch kampioen geworden. Hij is zondag in de medal race niet meer te achterhalen. Alleen een eventueel protest kan de situatie nog veranderen.

In Londen werd Van Rijsselberghe al op de voorlaatste dag olympisch kampioen en die stunt herhaalde hij nu. In de laatste drie 'gewone' races moest hij een gat van meer dan twintig punten op Nick Dempsey slaan om nog voor de medal race, die zondag wordt gevaren, de titel te pakken.

Op NPO Radio 1 belden we met de vader van Dorian:

Aan het begin van de dag was het verschil tussen Van Rijsselberghe en de Brit slechts zes punten en leek het een haast onmogelijke opgave om nu al goud te pakken. Maar de Nederlander was in de eerste twee races van de dag superieur. In de laatste wedstrijd van de dag had hij maar één opdracht: minimaal drie plaatsen hoger eindigen van Dempsey.

Dat lukte op het nippertje. In de laatste race werd Van Rijsselberghe zesde, de Brit eindigde op de achtste plaats. De zesde plek kon de man uit Texel schrappen, waardoor het verschil tussen beide surfers precies 21 punten werd. En dat is genoeg voor de titel.

Zelfde scenario als in Londen

Het scenario van vandaag is precies hetzelfde als dat van vier jaar geleden. Op het water bij Weymouth was Nick Dempsey, toen varend in eigen land, ook de directe concurrent van Van Rijsselberghe. En ook toen werd de Nederlander, buiten het zicht van de live camera's, nog voor de medal race olympisch kampioen.

Ster advertentie
Ster advertentie