Binnenland
WNL

Vrouw (74) uit Leidschendam voor 328.000 euro opgelicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouw (74) uit Leidschendam voor 328.000 euro opgelicht

Een 74-jarige vrouw uit Leidschendam is voor meer dan drie ton opgelicht door een nep-bankmedewerker. Volgens de Rabobank, waar de vrouw haar rekening heeft, komt dit zelden voor. "Een bedrag van 328.000 euro is uitzonderlijk hoog", zegt een woordvoerder van de Rabobank inhet Het Misdaadbureau. Vooralsnog lijkt het erop dat het slachtoffer naar haar geld kan fluiten.

#34 - Het Misdaadbureau: 'De oplichter is er met meer dan 3 ton en dure juwelen van mijn 74-jarige moeder vandoor gegaan' (S02) - Het Misdaadbureau

De zoon van het slachtoffer vertelt aan Het Misdaadbureau dat zijn bejaarde moeder een SMS ontving met een verzoek om contact op te nemen met de Rabobank, omdat er een overboeking mislukte. Ze belde met het telefoonnummer dat in het bericht stond en was ervan overtuigd dat ze een echte medewerker van de bank aan de lijn had. Vervolgens heeft de oplichter het slachtoffer thuis opgezocht om haar bankpas, inclusief pincode, op te halen.

Nieuwe trend: nep-bankmedewerkers zijn uit op dure juwelen

De nep-bankmedewerker wekte zoveel vertrouwen dat het slachtoffer uit Leidschendam ook een aantal sieraden aan hem meegaf, waaronder een ring met een diamant. De oplichter verklaarde dat hij de juwelen voor de zekerheid in een kluis zou leggen. Voor de 74-jarige weduwe is de ring van grote emotionele waarde, omdat zij die van haar man kreeg vlak voor zijn overlijden.

Zowel de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) als de Fraudehelpdesk signaleert dat slachtoffers die ten prooi vallen aan bankhelpdeskfraude steeds vaker bezoek thuis ontvangen, niet alleen om het bankpasje op te halen, maar ook om sieraden mee te nemen. De NVB laat aan Het Misdaadbureau weten dat het de banken opvalt dat fraudeurs proberen waardevolle spullen, zoals juwelen, mee te nemen om deze 'veilig te stellen'. De Fraudehelpdesk krijgt veel soortgelijke meldingen. Volgens hen zeggen oplichters dat ze sieraden meenemen voor 'in de kluis', want 'er wordt zoveel ingebroken in de buurt'. Ook nemen ze dure apparatuur mee om 'op te schonen of virusvrij te maken'.

Volgens de zoon van het slachtoffer uit Leidschendam is zij erg aangedaan, maar gaat het naar omstandigheden goed met haar. De politie heeft de zaak in behandeling. In Het Misdaadbureau zal de zoon van het slachtoffer vanavond vanaf 19.00 op NPO Radio 1 zijn verhaal doen.

Luister vanavond naar Het Misdaadbureau om 19.00.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie