Binnenland
NOS

Boeren houden blokkades distributiecentra supermarkten in stand

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeren houden blokkades distributiecentra supermarkten in stand

Boeren blijven hun blokkades van distributiecentra van supermarkten volhouden. Gisteren ging het om zo'n vijftien geblokkeerde centra, halverwege de ochtend waren het er nog altijd zeker twaalf. Vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met burgemeester Peter Snijders van Zwolle, verslaggever Roel Pauw en voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond.

Supermarktkoepel CBL zegt er alles aan te doen om de schappen gevuld te houden, maar vooral bij versproducten ontstaan problemen. Ook online bestellingen kunnen niet altijd meer geleverd worden.

Noodverordening

De blokkades zijn bij onder meer distributiecentra in Almere (Lidl), Gieten en Deventer (Coop, Aldi, Sligro). In Deventer is inmiddels een noodverordening van kracht, wat ingrijpen mogelijk maakt. Ook Jumbo ziet drie van zijn zes centra geblokkeerd, in Raalte, Woerden en Nieuwegein. In Haaksbergen wordt een centrum van Plus geblokkeerd en in Drachten en Deventer heeft Aldi nog altijd te maken met blokkades.

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle zei dat de sfeer gisteren in de loop van de avond grimmiger werd. "Er was veel alcoholgebruik, er waren vernielingen en brandjes." Nadat hij rond 22.30 uur een noodverordening had afgekondigd, kozen de meesten volgens Snijders eieren voor hun geld: "Een kleine groep wilde de confrontatie aangaan, maar dat is in de kiem gesmoord".

'Geen confrontatie'

In Nijkerk wordt verder het enige distributiecentrum van de Boni geblokkeerd. Daar is al sinds 18.00 uur gisteren een noodverordening van kracht. De politie heeft nog niet ingegrepen. Verslaggever Roel Pauw zegt dat er nog altijd een rijtje trekkers de uitgang van het distributiecentrum blokkeert. Volgens Pauw willen de boeren net zolang blijven als nodig, maar zijn ze weg als de mobiele eenheid ingrijpt. "Ze willen geen confrontatie met de politie."

Jan Struis van de Nederlandse Politiebond heeft de indruk dat de meeste boeren geen confrontatie willen. "Als wordt besloten tot ontruiming heeft dat vaak tot gevolg dat de goedwillende boeren zeggen 'ik houd het voor gezien'. Maar er is altijd een kleine groepje kwaadwillenden, ook sympathisanten. En dan moet de politie aan de bak."

r1jn boeren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie