Binnenland
WNL

Wie zijn de verdachten in de moordzaak Peter R. de Vries? En wat was hun rol?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie zijn de verdachten in de moordzaak Peter R. de Vries? En wat was hun rol?

De negen mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Peter R. de Vries in juli 2021 horen naar verwachting woensdag hun strafeis. Alle verdachten in het hernieuwde strafproces, dat vorige week dinsdag begon, hebben ontkend iets met de zaak te maken te hebben, of beroepen zich op hun zwijgrecht. Wie zijn deze verdachten precies en wat was hun rol rondom de moord? Dat wordt besproken in de WNL-podcast Het Misdaadbureau.

#5 - Het Misdaadbureau: Moordenaars Peter R. de Vries nietsontziend: “Bro, ik schiet die kk ding helemaal door zijn kk lichaam heen” (S03) - Het Misdaadbureau

Zo zou één van de verdachten, Kamil E., de voorverkenner en de chauffeur in de moordzaak van De Vries, in eerste instantie de schutter zijn, bevestigde het Openbaar Ministerie. Hij zou zich hebben teruggetrokken omdat hij het niet durfde. Na E. kwam Konrad W. in beeld, maar ook hij vond het te link. "Delano G. is op de dag van de aanslag pas benaderd", zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman.

Onder druk gezet

Kamil E. werd onder druk gezet, bleek uit een afgetapt telefoongesprek tussen E. en zijn vrouw. "Ik wilde het niet doen, ik heb me teruggetrokken. Ik ben met de dood bedreigd en later heb ik als chauffeur gereden, omdat ik gewoon geen keus had. Ik kies dan liever daarvoor dan dat ik doodga."

Op dat moment kwam Konrad W. in beeld als schutter, maar ook hij vond het te link om in zo'n drukke straat te schieten. "Zonder uitlaatdemper is het een zeer linke boel. Het gaat zo tekeer dat de hele stad aan het trillen is", stuurde hij destijds naar een andere verdachte. Pas toen kwam hij erachter dat hij in de Leidsebuurt De Vries zou moeten neerschieten.

Zoektocht

"Christopher W. was daarnaast ook al in beeld om te schieten, maar hij kwam op een gegeven moment vast te zitten in verband met een andere verdenking", vertelt Belleman. "Ze zijn dus naarstig op zoek geweest naar iemand die uiteindelijk deze aanslag kon uitvoeren. Toen kwamen ze op de dag van de aanslag uit bij Delano G."

Volgens Belleman is het de vraag of G. wist wie De Vries precies was. "Hij kreeg op gegeven moment foto's doorgestuurd door 'moordmakelaar' Krystian M. van een optreden van De Vries bij Humberto Tan. En later kreeg hij nog een foto doorgestuurd van De Vries die op de avond van de moord werd gemaakt bij RTL Boulevard, met de mededeling dat dat degene was die hij moest hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nietsontziend

Deze mensen zijn totaal niet bezig met het feit dat je een mensenleven op het punt staat te nemen", ziet Belleman. "Na de aanslag werd door Delano G. op bijna euforische manier bericht aan Krystian M. dat het was gebeurd. Je kunt je nauwelijks verplaatsen in de gedachtegang van dit soort mannen."

"Het is zo nietsontziend", benadrukt de rechtbankverslaggever. "En dat voor een paar rotcenten. Het gaat vaak helemaal niet om grote bedragen. En je moet je ook afvragen of ze überhaupt worden betaald. Delano G. en Kamil E. zijn meteen achter de tralies terechtgekomen. Ik denk niet dat ze ooit een cent hebben gezien of zullen zien."

De zaak tegen de verdachten Delano G. en Kamil E. is al eerder behandeld, wat een eis tot levenslang opleverde in de zomer van 2022. De zaak werd vervolgens eerst uitgesteld vanwege nieuwe getuigenverklaringen, maar toen één van de rechters naar het buitenland verhuisde en er een nieuwe rechter kwam, moest de zaak helemaal opnieuw worden behandeld.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Ster advertentie
Ster advertentie