Binnenland
WNL

AD in hoger beroep tegen publicatieverbod opnames Peter R. de Vries

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. AD in hoger beroep tegen publicatieverbod opnames Peter R. de Vries

Het AD gaat in hoger beroep tegen het publicatieverbod van opnames van Peter R. de Vries in de zaak omtrent Khalid Kasem. Hoofdredacteur Rennie Rijpma zegt in een bericht op de website van de krant te bestuderen op welke manier "we het snelste in hoger beroep kunnen gaan". Eerder liet Rijpma nog weten een hoger beroep te overwegen.

De rechtbank Amsterdam bepaalde vrijdag dat de krant niet mag publiceren over geluidsopnames die zijn gemaakt door Peter R. de Vries en die in het bezit zijn van het AD. Royce de Vries en de Orde van Advocaten wilden met een kort geding publicatie voorkomen.

Volgens rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman is door deze opvallende uitspraak "de persvrijheid in het geding". Ze verbaast zich, omdat een dergelijk verbod zeer uitzonderlijk is in Nederland. "Het vervelende is dat we helemaal niets te horen krijgen. Het is een heel slecht signaal", aldus Belleman in het radioprogramma Het Misdaadbureau.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rechtspraak

"De rechtspraak in Nederland is niet zo openbaar als men het vaak doet voorkomen", benadrukt de rechtbankverslaggever. "Dit is een voorbeeld waar ik van schrik. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je op voorhand al een publicatie gaat verbieden en niet wil bekendmaken waarom? We tasten nu in het duister en dat is een onaangenaam gevoel."

Al voor het kort geding kregen alle betrokkenen een mededelingsverbod opgelegd. Volgens Belleman is dat hoogst ongebruikelijk. "Nu weten we niet wat de overwegingen van de rechter zijn. De inhoud mag kennelijk niet bekend worden."

Volgens Belleman is er een mogelijkheid dat de inhoud van het artikel alsnog via andere bronnen naar buiten komt. "Degenen die de informatie hebben doorgegeven aan het AD hebben een bepaald belang. Die willen het gepubliceerd zien. Als blijkt dat deze bronnen hun verhaal niet via het AD kwijt kunnen, dan gaan ze een ander podium zoeken. Die zijn er natuurlijk genoeg."

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Oordeel

De rechtbank oordeelde vrijdag dat "in dit geval de door eiser en de Orde aangevoerde belangen zwaarder wegen dan het belang van de persvrijheid". Een nieuwe publicatie zou volgens De Vries zijn veiligheid in gevaar brengen, schreef het AD eerder. De zitting vorige week over de kwestie was daarom achter gesloten deuren.

Het AD publiceerde eerder deze maand een artikel naar aanleiding van opnames die het via bronnen zou hebben gekregen. Op die opnames zou te horen zijn dat de toenmalige collega, oud-advocaat en BNNVARA-presentator Khalid Kasem, erkent een ambtenaar te hebben omgekocht. Vader en zoon De Vries hadden op dat moment samen met Kasem een kantoor gespecialiseerd in advocatuur en juridisch advies.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie