Binnenland
NOSNTR

Harde conclusies, maar ook aanbevelingen in rapport fraudebeleid: 'Alle beetjes helpen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Harde conclusies, maar ook aanbevelingen in rapport fraudebeleid: 'Alle beetjes helpen'

Keiharde conclusies uit het rapport van de parlementaire enquêtecommissie fraudebeleid, dat vandaag gepresenteerd werd. "Door overheidsfalen zijn levens van mensen vermorzeld en dat kan morgen weer gebeuren als de overheid niet fundamenteel anders naar de grondrechten van mensen gaat kijken."

Voor hoogleraar Sociaal Recht Willemijn Roozendaal komen die conclusies niet als een verrassing. "Ik zie veel dingen terug die ik al eerder heb gelezen in rapporten van de Tweede Kamer. Het is nu alleen in een veel bredere context geplaatst, waardoor er veel scherpere aanbevelingen zijn gedaan."

Zoals dat de waakhondfunctie van de autoriteit persoonsgegevens versterkt moet worden, door het jaarbudget op te hogen. "Die moeten dan versterkt toezicht houden op overheidsorganen, heel concreet", vertelt Roozendaal.

Alle beetjes helpen

Of een ander punt 'waar ik erg blij mee zou zijn als het zou lukken': meer financiering voor de sociale advocatuur en gesubsidieerde rechtsbijstand. "Dat zal zeker helpen voor deze doelgroep!" Als het gaat lukken... want daar heeft Roozendaal nog niet alle vertrouwen in. "Er wordt nu een coalitie gevormd en ik kan er niet op vertrouwen dat zij zich probleemeigenaar zullen voelen van deze zaken; dat ze het zich aan zullen trekken. Ik wil het wel aanmoedigen dat ze het zich aan gaan trekken."

En zouden deze aanpassingen het probleem dan oplossen? "Alle beetjes helpen. Het is een probleem dat niet van de ene op de andere dag is ontstaan: het heeft zich stap voor stap opgebouwd. Een soort tanker die je wil gaan bijsturen. Het gaat helpen, maar moet concreet worden. Dat heeft de commissie nu geprobeerd."

rapport

Ster advertentie
Ster advertentie