Binnenland
KRO-NCRV

Bomen als airco: 'Ze kunnen tot wel tien graden koelen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bomen als airco: 'Ze kunnen tot wel tien graden koelen'

Bomen leveren meteen een smak koeling op, zegt onderzoeker Robbert Snep bij Spraakmakers. Ecoloog en klimaatburgemeester Franke van der Laan pleit zelfs voor een 'tuintegelbelasting'.

Het wordt de komende dagen even heel erg heet. Daarom is het Hitteplan nu ingezet, met het advies om veel water te drinken, zware lichaamsinspanning te beperken en - vooral voor ouderen - de waarschuwing om rustig aan te doen.

De hitte duurt tot woensdag, maar door klimaatverandering zullen we steeds vaker te maken krijgen met dit soort hittegolven. Hoe gaan we de zinderende hitte te lijf?

Tuintegelbelasting

"Bomen kunnen tot wel tien graden koelen qua gevoelstemperatuur", zegt Robbert Snep, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit. "Het levert meteen een smak koeling op. Dus als het zo heet is als nu, en je wilt naar buiten toe, zoek dan een boom op want die biedt jou koeling." Als ware het een airco dus.

Hij roept op om bij nieuwe (infra)bouwprojecten meer zorg te dragen voor bomen, "zodat ze echt ruimte krijgen om te groeien en koeling te leveren." Die boodschap valt in goede aarde bij ecoloog en klimaatburgemeester Van der Laan. "Een van de oorzaken van hittestress is dat veel tuinen betegeld zijn."

Naast hitte zorgen die tegels voor wateroverlast en bovendien "roeien ze egeltjes, vlinders en vogels uit." Hij pleit ervoor om een tuintegelbelasting in te voeren. Bij 30 procent tegels moet je 5 euro per vierkante meter betalen, zit je hele tuin vol, dan betaal je 300 euro per vierkante meter. Hij prikkelt bewust met dit voorstel, erkent hij. Het gaat dan ook vooral om het creëren van bewustwording, aldus Van der Laan.

Inwoners zijn blij

In Zwolle maken ze flink werk van het vergroenen van straten. Dat was hard nodig, zegt beheermanager stedelijk water Mark Heideveld. Hij en zijn collega's brachten de problemen in kaart en zag dat versteende gebieden "zeer warm" zijn. En dat water vaak niet weg kan, waardoor er problemen met de riolering ontstaan.

Zogenaamde woonklimaatstraten moeten verandering bieden. "Asfalt gaat eruit en er komt klinkerverharding voor terug. Ook planten we meer groen. Dat levert bijzondere straten op en een fijne en prettige leefomgeving. Inwoners zijn er blij mee."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie