Binnenland
KRO-NCRV

Zo word je een goede restaurantcriticus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo word je een goede restaurantcriticus

In restaurants eten, alles proeven en er nog voor betaald krijgen ook. Voor veel mensen is de baan van restaurantcriticus een droombaan. Aan de andere kant breekt bij veel chef-koks het zweet uit als ze een culinair recensent aan tafel hebben.

Video niet beschikbaar

Oud-chef-kok Hilary Akers heeft aan beide kanten van de tafel gezeten en schreef het boek Expert aan tafel. Hoe word je restaurantcriticus? Ze geeft Frits Spits in de Taalstaat een stoomcursus; want recenseren is niet alleen proeven maar ook taal.

Het woord ‘lekker’ is uit den boze

Het woord ‘lekker’ kun je beter gebruiken om het eten van je moeder of vrienden te omschrijven. Het woord lekker is te subjectief om eten te omschrijven. Akers: "Als ik het woord ‘lekker’ lees in een recensie dan denk ik: wat is lekker? Je kent mij niet!"

Weet hoe iets hoort te smaken

Als je iets moet omschrijven en beoordelen, dan moet je weten hoe iets hoort te smaken. Frits at deze week kalfswang (dat vond hij overigens ‘lekker’). Akers: "Bedenk je eerst op welke plek de wang zit. Vlees dat de hele tijd beweegt (een spier) wordt taai. Dan is het dus stoofvlees en stoofvlees moet goed gaar zijn."

Het woord ‘zacht’ zou je hier kunnen gebruiken om de textuur van het vlees te omschrijven. Je kan zacht ook gebruiken om de smaak te omschrijven. Smaak kan ook zacht, of juist pittig zijn. Als het vlees taai is, dan is het niet lang genoeg bereid.

Ontcijfer de menukaart

Volgens Akers is het een modetrend om zo weinig mogelijk woorden te gebruiken op de menukaart. Twintig jaar geleden werden er hele zinnen gebruikt om een gerecht te omschrijven, nu maar enkele woorden. En dat is jammer, aldus Akers. "Ik eet geen ingrediënten, ik eet een gerecht. Dan weet je ook beter wat je te wachten staat." Obers die hele verhalen aan tafel komen vertellen noemt ze ‘aanstelleritis’. Alles wat op een menukaart staat geschreven, neem je beter op.

Ster advertentie
Ster advertentie