Binnenland
AVROTROS

Hoe bereik je jongeren in coronacrisis? 'Filmpjes van influencers zijn niet serieus genoeg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe bereik je jongeren in coronacrisis? 'Filmpjes van influencers zijn niet serieus genoeg'

Hutje mutje met je ouders, niet meer chillen met vrienden, geen bijbaantjes, niet meer sporten. En dan vallen de reisjes naar Chersonissos ook nog in het water. Is het nog wel te doen met pubers in huis? En welke afspraken kun je als ouders met je puberende kinderen maken om het toch gezellig te houden?

Pubers in quarantaine, dat is niet niks

Jeugdpsycholoog Martine Spijker heeft met haar drie puberende kinderen afgesproken dat ieder maximaal twee andere vrienden mag zien. In het begin was dat best lastig, maar sinds de ontdekking van de app Houseparty kunnen ze nu virtueel met meer vrienden afspreken.

Wat het voor pubers moeilijk maakt om zich aan de coronaregels te houden, is volgens Spijker dat door het puberbrein ze nog niet goed in staat zijn te overzien wat de gevolgen kunnen zijn van het zich niet houden aan de regels.

'Regels thuis versoepelen'

Om het voor pubers wat makkelijker te maken pleit de jeugdpsycholoog ervoor de regels thuis soms wat te versoepelen, zodat ze zich buitenshuis goed aan de coronamaatregelen houden.

Wat betreft de dagindeling thuis is het belangrijk om elkaar ruimte te geven, structuur af te spreken met elkaar en je daar ook aan te houden. Geef pubers daar de regie, waar ze die ook kunnen hanteren en toon oprechte interesse in hun schoolwerk. Help met plannen, want dat is moeilijk voor pubers. Zo luidt het advies van Spijker.

'Filmpjes van influencers zijn niet serieus genoeg'

Volgens Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd & Media heeft de overheid het effect van het inschakelen van influencers, om jongeren te overtuigen zich beter aan de regels te houden, overschat. Dat werkt eigenlijk niet echt.

Die filmpjes van influencers zijn niet serieus genoeg volgens Zwanenberg. De inhoud ervan zou veel persoonlijker en meer confronterend moeten zijn. Bijvoorbeeld met verhalen van coronapatiënten zelf. Pas als de boodschap krachtig is heeft verspreiding via influencers zin.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie