Naar homepage
Binnenland

Bart Berden (ROAZ Brabant): 'Virus vlamt op richting tweede uitbraak'
KRO-NCRV

foto: screenshotfoto: screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Berden (ROAZ Brabant): 'Virus vlamt op richting tweede uitbraak'

Het coronavirus is bezig op te vlammen richting een tweede uitbraak. Dat zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in 1 op 1. Berden, die ook voorzitter is van het Regionaal Orgaan Acute Zorg (ROAZ) in Brabant, vreest dat de het aantal besmettingen in de officiële cijfers slechts het topje van de ijsberg is. "Er lopen veel meer mensen met het virus rond waarvan we het niet weten, en die verspreiden het virus ook."

Op dit moment worden er weinig patiënten in het ziekenhuis opgenomen met coronaklachten. In het ETZ liggen er momenteel 5, zegt Berden. Maar dat aantal gaat snel oplopen als de ontwikkeling van een toenemend aantal besmetting doorzet. Gisteren bleek uit cijfers van het RIVM dat het aantal besmettingen in een week tijd is verdubbeld.

"We zien dat 4 op de 5 mensen met klachten gewoon naar buiten gaat. En slechts 1 op de 10 van de mensen met milde klachten laat zich testen. Dat betekent dat onder het wateroppervlak veel meer mensen met het virus rondlopen, mensen waarvan we het niet weten. En die verspreiden het virus wel." Dat is precies wat er aan het begin van de crisis mis is gegaan, memoreert Berden.

Wake-up-call

Berden noemt de cijfers van het RIVM een wake-up-call. "Wij willen met deze oproep voorkomen dat het aantal besmettingen buiten ons zicht groeit." Berden beseft dat er niet veel mensen op deze boodschap zitten te wachten.

"Ik zie de menselijke benadering: we hebben ons best gedaan, de zomer zou onze beloning moeten zijn. Maar het virus is opportunistisch en grijpt alle kansen aan en dat is wat we zien."

Maatregelen aanscherpen?

De maatregelen hoeven volgens de ziekenhuisbestuurder nog niet te worden aangescherpt. "We hebben een goed systeem opgebouwd, laten we ons daar aan houden." Maar als dat niet genoeg blijkt? "Als het toch een zooitje wordt, moet er gehandhaafd worden", vindt Berden.

Mocht het aantal corona-patiënten in de ziekenhuizen weer sterk stijgen, dan heeft Berden er vertrouwen in dat zijn personeel dezelfde prestatie kan leveren als tijdens de eerste corona-piek. "Wij staan er dan weer, zegt het personeel tegen me. De houding is constructief. Onder voorwaarde dat besturen en zorgverzekeraars en overheid daarbij helpen. Maar we kunnen weer op deze mensen rekenen."

Patiënten eerder spreiden

In Nederland wordt de IC-capaciteit uitgebreid naar 1700 IC-bedden. Die operatie zal pas in 2021 voltooid zijn, zegt Berden. "Dit jaar zullen we het aantal in Brabant wel al met 50 weten te verhogen. Als je uitgaat van de reguliere 120, is dat aanzienlijk."

Om te voorkomen dat de Brabantse ziekenhuizen de toestroom van patiënten niet aankunnen, worden ze eerder verspreid over het land, zegt Berden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie