Binnenland
NOS

'Hou je bek mevrouw', wat is er leuker dan leraartje pesten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hou je bek mevrouw', wat is er leuker dan leraartje pesten?

Eén op de vijf werknemers krijgt te maken met intimidatie of pesten op het werk. Bovenaan de lijst van slachtoffers staan docenten in het middelbaar onderwijs. Docent Martha Pelkman doet bij NOS Met het Oog op Morgen haar verhaal.

Video niet beschikbaar

"Mijn agenda werd gepikt, ze kwamen heel dicht in mijn persoonlijke ruimte staan en er vlogen tafels door het lokaal." In 2010 begon Pelkman met Nederlands doceren op middelbare scholen. Het pesten begon meteen al, vertelt ze. "Het begint met een beetje uittesten en uiteindelijk werden er ziektes naar mijn hoofd gegooid. Het werd erger omdat ze merkten dat ik er niets tegen kon doen."

"Leerlingen testen je uit want wat is er leuker dan leraartje pesten? Bovendien zijn het pubers en die willen alles behalve Nederlandse les krijgen, want dat kennen ze al."

Burn-out

Wat opleiding en begeleiding betreft, voelde Pelkman zich in de steek gelaten. De theorie die ze leerde op haar opleiding was niet genoeg om de pesterijen te laten stoppen. "En dan heb je niets meer om je aan vast te houden. Uiteindelijk ben ik opgehouden met lesgeven door een burn-out."

Over dat moment vertelt ze: "Een leerlinge riep 'houd je bek mevrouw' tegen me. Ze moest de klas uit maar dat deed ze niet. Toen ben ik gaan zoeken naar collega's die me konden helpen. Ik ben ingestort en heb tranen met tuiten gehuild. En dan vraagt een collega waarom ik zo emotioneel wordt. Er is totaal geen begrip en dat was voor mij einde verhaal."

Gepest op de werkvloer: en nu?

Ster advertentie
Ster advertentie