Naar homepage
Binnenland

5 vragen over de coronavaccins: 'Het kan nog maanden duren voordat iedereen gevaccineerd kan worden'
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over de coronavaccins: 'Het kan nog maanden duren voordat iedereen gevaccineerd kan worden'

Vandaag kwam na de farmaceuten Pfizer en Moderna ook Oxford met cijfers naar buiten over de effectiviteit over hun coronavaccin. Net als de andere vaccins is ook hier de werkzaamheid rond de 70/90 procent. Anke Huckriede, hoogleraar Vaccinologie aan het UMCG, beantwoordt in Stax&Toine vijf vragen over deze nieuwe vaccins.

1. Eerder kwamen al andere farmaceuten met veelbelovende cijfers, hoe kan het dat het zo snel gemaakt kan worden en zo effectief is?

Dat heeft twee belangrijke redenen vertelt Huckriede. "Een groot deel van de techniek was er al voordat corona uitbrak, deze kwamen van andere onderzoeken. Hierdoor hoefden onderzoekers niet vanaf het begin te starten, maar konden ze dat als basis nemen."

Ook worden de verschillende fases van onderzoeken tegelijkertijd uitgevoerd. Alle fases zijn wel volledig uitgevoerd, alleen tegelijkertijd van elkaar. Daarnaast zijn farmaceuten vroeg begonnen met het maken van de vaccins, iets wat een groot risico was. Wanneer het vaccin niet werkte zouden ze alles weg kunnen gooien, stelt Huckriede.

2. Door de snelheid van de productie twijfelen veel mensen of ze zich wel of niet moeten vaccineren. Snapt u de zorgen?

Huckriede snapt de zorgen van veel mensen, het zijn tenslotte nieuwe vaccins. Zelf twijfelt de hoogleraar niet aan de veiligheid van de vaccins die op de markt komen. "Het klopt dat we nog niet weten wat de vaccins op langer termijn met mensen doen. Zelf verwacht ik weinig tot geen langetermijngevolgen van de vaccins."

3. Kan iedereen uiteindelijk gevaccineerd worden?

Uiteindelijk zal iedereen kunnen worden gevaccineerd, volgens Huckriede. "In totaal heeft de EU met, zover ik weet, zes verschillende farmaceuten gesproken over vaccins. Naast dit vaccin zijn er nog meer van andere fabrikanten, waardoor er genoeg vaccins zullen zijn."

4. De Duitse minister van Volksgezondheid verwacht in december te kunnen vaccineren en in Spanje wil de overheid in januari al beginnen, is er al zicht wanneer dit bij ons het geval is?

De vaccins moeten nu allemaal nog worden goedgekeurd door de EU. Daar zijn ze op dit moment nog druk mee bezig, aldus Huckriede. "Voordat er voldoende vaccins beschikbaar zijn voor iedereen zijn we waarschijnlijk maanden verder. Het kan best zijn dat binnenkort kleine aantallen beschikbaar komen voor bepaalde groepen."

5. Nederland heeft dus zicht op vaccins van minimaal zes verschillende ontwikkelaars. Als het vaccin straks in Nederland volop beschikbaar is weet je dan met welk vaccin je gevaccineerd wordt?

Huckriede verwacht niet dat mensen een keuze kunnen maken met welk vaccin je geïnjecteerd wordt. "Het zou logistiek een hele uitdaging worden wanneer iedereen een ander vaccin wil krijgen. Wel zou mogelijk bepaalde vaccins die beter werken bij ouderen kunnen worden toegediend aan deze groep."

Heeft u zelf vragen over het coronavirus? Stel ze via de NPO Radio 1-app of mail naar staxentoine@avrotros.nl en hoor uw antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15.30 en 16.00 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie