Binnenland
EONOS

Operaties opnieuw uitgesteld als gevolg van staking ziekenhuismedewerkers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Operaties opnieuw uitgesteld als gevolg van staking ziekenhuismedewerkers

Duizenden medewerkers van de academische ziekenhuizen gaan dinsdag 28 september staken. De door FNV Zorg afgekondigde staking gaat gevolgen hebben voor de niet-acute, geplande zorg op die dag. "Het is onvermijdelijk dat de patiënten hiervan het slachtoffer worden," zegt Geraline Leusink van het Maastricht UMC in Langs de Lijn En Omstreken.


FNV Zorg kondigde de staking donderdag aan, op de dag dat het demissionaire kabinet 675 miljoen extra uittrok voor de zorg. "Een mooi cadeautje, maar niet genoeg," zegt vakbondsbestuurder Elise Merlijn van FNV. "Het is een te kleine stap om ons probleem met de werkgevers van de universitaire medische centra's op te lossen. En die problemen gaan volgens FNV Zorg over "geld en werkdruk." De vakbond vraagt een salarisverhoging van drie procent en een verlaging van de werkdruk.

OK's afschalen

De staking komt na een periode waarin veel geplande zorg moest worden uitgesteld omdat ziekenhuisbedden bezet werden door covid-patienten. Een van de ziekenhuizen waar medewerkers 24 uur lang het werk neerleggen, is het Maastricht UMC. "Drie cruciale afdelingen gaan meedoen met de actie. En die zijn essentieel in ons zorgproces. Dit betekent dat wij tweederde van de OK's moeten afschalen. En dan kunnen we geen inhaalzorg doen. Dat is een buitengewoon moreel dilemma zo juist na covid-19," zegt Geraline Leusink, lid van de Raad van Bestuur van het universitair medisch centrum.

Leusink waardeert aan de ene kant de medewerker die actie wil voeren. "Maar we hebben ook de patiënten, en de zorg staat al onder druk. Voor ons is het onvermijdelijk dat patiënten er slachtoffer van worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie