Binnenland
NOSNTR

100 vragen binnen bij de klimaathelpdesk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 100 vragen binnen bij de klimaathelpdesk

Na bijna drie maanden heeft de klimaathelpdesk de mijlpaal van 100 vragen bereikt. Bij die helpdesk zoeken wetenschappers antwoorden op alle vragen die gaan over klimaat of klimaatverandering. Erik van Sebille is als een van de initiatiefnemers blij met de input.

"Het leuke is dat het heel uiteenlopende vragen zijn", vertelt hij in Nieuws en Co. "Sommige zijn heel praktisch: hoe kan ik het beste zonnepanelen op mijn dak zetten? En in mijn expertisegebied vroeg iemand zich af wat het verschil was tussen plastic soep en klimaatverandering."

Dat antwoord bleek nog best ingewikkeld. "Ze hebben beide te maken met fossiele brandstoffen. Bij plastic soep zie je het op foto's, op het strand en in de tuin, maar CO2 kun je niet zien. Als we CO2 zouden zien als bijvoorbeeld een paarse wolk, zouden we dan meer ondernemen?"

Experts

Van Sebille is oceanograaf en klimaatonderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Hij is niet de enige klimaatwetenschapper die aangesloten zit bij het platform. Meer dan 50 experts in verschillende vakgebieden beantwoorden vragen.

"Net als in de wetenschap werken we bij het beantwoorden ook met peer reviews. Een expert beantwoordt een vraag en vervolgens kijkt een andere expert weer naar dat antwoord om te controleren of het het goede antwoord is", legt Van Sebille uit.

Hoewel er nu dus 100 vragen binnen zijn, is de klimaathelpdesk voorlopig niet van plan te stoppen. "We hebben een ontzettend enthousiaste groep van wetenschappers die graag vragen beantwoorden. Ik denk dat we die wel meer aan het werk kunnen zetten."

klimaathelpdesk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie