Binnenland
AVROTROS

Roddel op kantoor: 'Het is een onderdeel van mens-zijn'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Roddel op kantoor: 'Het is een onderdeel van mens-zijn'

Door al het thuiswerken wordt er een stuk minder geroddeld op de werkvloer. Klinkt goed, maar roddelen heeft een functie, vertelt psycholoog Mary ter Steege in Stax&Toine.

Roddelen kan heel zinvol zijn, vertelt Ter Steege: "Mensen zijn sociale dieren, we hebben bevestiging nodig. We checken voortdurend bij anderen wat ze vinden over iets, om te kijken of dat hetzelfde is als wat wij zelf vinden. Het is een onderdeel van mens-zijn; het gaat over normen en waarden en zorgt ervoor dat we netjes in de pas blijven lopen. We zijn het graag met elkaar eens, zodat we weten dat we de juiste dingen aan het doen zijn."

Onzeker door thuiswerken

En dus worden we onzeker van thuis werken, zegt ze: "Als we niets meer kunnen checken en we hebben alleen contact via mail of videobellen, dan ga je helemaal in je eentje je mening vormen. Dat kan positief zijn, maar je wordt er ook een beetje wiebelig van."

Dingen thuis bespreken is niet altijd genoeg. "Daar zijn ze ‘t bijna altijd met je eens, en word je snel bevestigd", zegt Ter Steege.

Ontactische opmerkingen

"Het informele sociale contact met collega’s is heel beperkt", gaat Ter Steege verder. "Dat betekent dat we zelf beelden van de anderen gaan vormen. Als we dan straks wel weer met elkaar op kantoor komen kan het zijn dat we ontactische opmerkingen gaan maken, elkaar gaan kwetsen."

Er kan dan blijken dat niet iedereen de thuiswerktijd hetzelfde beleefd heeft. "De één zegt, het was heerlijk thuis, en de ander denkt misschien wel, ja lekker dan, mijn man is ontslagen, ons bedrijf over de kop gegaan, een familielid overleden, zo leuk was het allemaal niet."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie