Binnenland

Nieuwe aanpak obesitas onder kinderen: meer dan sporten en diëten

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe aanpak obesitas onder kinderen: meer dan sporten en diëten

Een nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat het aantal kinderen in Nederland met overgewicht - zo'n 450.000 - teruggedrongen wordt. Alleen met sporten en diëten kom je er namelijk niet. "Onderliggende problemen zijn de echte oorzaak", vertelt kinderarts Edgar van Mil in Radio EenVandaag.

Aankomende woensdag geeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) het startsein voor de volgende fase in de aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen. Care for Obesity, een programma van de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft in samenwerking met diverse gemeenten een model ontwikkeld dat gericht is op een integrale aanpak. Zo moet er meer gekeken worden naar de omgeving van het kind en meer aandacht komen voor problemen in het gezin die de oorzaak kunnen zijn van het overgewicht.

'Onderliggende problemen zijn oorzaak overgewicht'

Edgar van Mil is kinderarts bij het Jeroen Bosch-ziekenhuis. Hij werkte mee aan de nieuwe aanpak en is ervan overtuigd dat alleen adviezen geven over gezonde voeding en genoeg bewegen niet voldoende is. Van Mil: "We hebben echt te lang onze focus gelegd op gezond eten en genoeg bewegen. Natuurlijk is het belangrijk, want via die lijnen moet er uiteindelijk resultaat komen. Maar vaak zijn de onderliggende problemen de echte oorzaak van het overgewicht."

Nurten Cevik uit Zaandam kan erover meepraten. Zij werkt als onderwijsassistent op een zogenoemde 'gezonde basisschool' in Zaandam. Ze probeert ouders een gezonde leefstijl aan te leren. Nu heeft ze een gezond gewicht, maar jarenlang worstelde ze met overgewicht, en zo ook haar drie zoons.

Huilend koken

De problemen begonnen volgens Cevik toen haar man acht jaar geleden overleed aan darmkanker. "Toen hij kwam te overlijden waren mijn kinderen nog heel jong. Je hele wereld stort gewoon in. Ik stond er alleen voor." De kinderen voelden het verdriet van hun moeder aan, en zo werd eten een uitweg.

Cevik: "De kinderen waren het gewend dat het eten op normale tijden op tafel stond. En dat stort in één keer in. Na de dood van mijn man heb ik wel eens huilend gekookt voor de jongens, waarna ik het zelf niet at. Toen hadden de jongens zo iets van: mam eet niet mee, dus wij ook niet." Verdriet en eten: het hangt allemaal samen volgens Cevik. "Gezond zijn is niet alleen eten en drinken."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie