Binnenland
AVROTROS

Jason Bhugwandass: 'De gesloten jeugdzorg is een exces, een gevangenis'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Jason Bhugwandass: 'De gesloten jeugdzorg is een exces, een gevangenis'

Activist en adviseur Jason Bhugwandass omschrijft de gesloten jeugdzorg als een "exces" en een "gevangenis", maar vindt dat de hele sector aangepakt moet worden. "Als we het voor elkaar krijgen kinderen in de jeugdzorg op te laten groeien zoals de meeste kinderen, dan hebben we iets revolutionairs te pakken", vertelt hij in MISCHA!.

#136 - Jason Bhugwandass - MISCHA!

Jason legt uit hoe de problemen in de gesloten jeugdzorg zijn ontstaan. "In de jaren negentig hadden we een tekort aan plekken. Kinderen mochten toen voor een periode van zes weken opgevangen worden in de jeugdgevangenis. Dat betekende dat onschuldige kinderen bij criminele jongeren terecht kwamen."

'Een kopie van de gevangenis'

Destijds werd dat als noodmaatregel gebracht, maar de situatie escaleerde, vertelt Jason. "Kinderen zaten er geen zes weken, maar veel langer, zelfs langer dan kinderen die er strafrechtelijk geplaatst waren."

"In 2008 werd gezegd: dit is misschien wel raar", aldus Jason. "Uit onderzoek bleek: tachtig procent van de kinderen die civielrechtelijk daar zat had geen geen besloten plaats nodig, ze konden gewoon open of ambulant behandeld worden. Alleen hadden we die zorg nog niet op orde."

En dat was het begin van de gesloten jeugdzorg. Jason: "Toen waren er panden nodig en werden leegstaande gevangenissen gebruikt. Dan heb je personeel nodig, en dat was precies hetzelfde personeel dat destijds in de gevangenis had gewerkt. Je had dus een kopie van de gevangenis."

#136 - Jason Bhugwandass - MISCHA!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie