Binnenland
NOSNTR

Kritiek op GGD onterecht? ‘Dit is het gevolg van jarenlange bezuinigingen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op GGD onterecht? ‘Dit is het gevolg van jarenlange bezuinigingen’

De kritiek op de GGD is onterecht, vindt oud directeur landelijke GGD Laurent de Vries. "Op de GGD is zoveel bezuinigd: de kritiek zou zich moeten richten op de mensen die dat veroorzaakt hebben. Niet op de mensen die hard werken met beperkte middelen", zegt hij in Nieuws en Co.

Kritiek op GGD onterecht? 'Dit krijg je na jarenlange bezuinigingen'

De Vries vindt het vreemd dat de politiek commentaar geeft op de GGD. "Ik ben twaalf jaar lang directeur geweest. Ieder jaar was er minder geld, minder budget. Je kan dan niet verwachten dat de GGD in een crisis volledig staat." Hij vindt dat de politiek verantwoordelijkheid moet tonen.

"Jarenlang was de GGD een waakvlam. Het is een generaal zonder leden." Het is dan ook niet verrassend volgens de Vries dat de afhandeling van de crisis niet soepel gaat. "Met alle oproepen die we hebben gedaan is nooit iets gedaan."

Landelijk beleid

De GGD wordt bekostigd door gemeenten. "Zij moeten dus strijden met zangkoren en voetbalverenigingen om budget." De Vries pleit daarom voor een landelijke aanpak en landelijke sturing. "Dan zou een succesvolle aanpak van deze crisis een stuk makkelijker worden."

De oud directeur wil dat deze crisis aangegrepen wordt om de bezuinigingen terug te draaien en een landelijk 'deltaplan' op te stellen. "Wat we nu doen is dijkbewaking. Dat is een weeffout in het systeem." Hij hoopt dat zijn pleidooi Den Haag wakker schudt. "Eerdere oproepen hebben niks opgeleverd, maar deze crisis toont wel aan dat er iets moet veranderen."

Coronatesten voor iedereen

De GGD startte ongeveer twee weken geleden met een nieuwe hulplijn waar iedereen met coronaklachten zich aan kon melden voor een test. Daar kwam veel kritiek op: er zijn lange wachttijden, en het duurt lang voordat de testuitslag bekend is.

Ook die problemen zouden voorkomen kunnen worden, zegt de Vries. "Je moet structureel meer geld geven, zodat je meer mensen kan laten werken. Dan voorkom je een wachtlijst."

Kritiek op GGD onterecht? 'Dit krijg je na jarenlange bezuinigingen'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie