Binnenland
NTRPowNed

Wonen in omgeving van Schiphol leidt volgens deze huisarts tot gezondheidsklachten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wonen in omgeving van Schiphol leidt volgens deze huisarts tot gezondheidsklachten

Omwonenden van Schiphol ervaren dagelijks overlast, wat leidt tot mentale en fysieke klachten. De rechtbank oordeelde op woensdag 20 maart dat mensen die in de buurt van de luchthaven wonen jarenlang onvoldoende beschermd zijn tegen vliegtuighinder. Dat merkt Frans Göbel, huisarts in Aalsmeer, ook in zijn praktijk. "Van die overlast ga je gewoon disfunctioneren. Daar word je ziek van", zegt hij in 5 Dagen.

5 Dagen...

Göbel was niet verbaasd over de uitspraak van de rechter. Hij werkt al 28 jaar als huisarts in de omgeving en heeft de klachten, die hij in verband brengt met de overlast van Schiphol, in die tijd flink zien toenemen.

Klachten

In zijn praktijk komt een variatie aan klachten voorbij. "Mensen komen met stressklachten, slapeloosheid, hart- en vaatziekten, en depressiviteit neemt toe."

Het één-op-één verband is lastig te bewijzen. "Maar er is inderdaad wel enig wetenschappelijk bewijs dat geluid en fijnstof leidt tot gezondheidsschade. De kans op een beroerte neemt ongeveer met een factor 1,3 toe. Schoolprestaties van kinderen nemen af, daar is ook duidelijk bewijs voor."

Kalmeringsmiddel

Een van die omwonenden met gezondheidsklachten is Sietske van den Broek. Al sinds 1997 woont ze in Aalsmeer samen met haar man. Waar het vliegverkeer in het begin vooral een ergernis was, werd de overlast steeds groter.

"Het vliegverkeer bepaalt mijn leven", zegt Van den Broek. Ze heeft vooral last van slapeloosheid en stress en slikt daarvoor een kalmeringsmiddel.

'Ik kon er niet meer tegen'

Het aantal vliegbewegingen is dan ook flink toegenomen in de tijd dat Van den Broek in Aalsmeer woont. Op piekmomenten vliegt er om de 55 seconden een vliegtuig over. "Ik heb gezegd dat ik hier niet meer wilde wonen. Ik kon er niet meer tegen." Met haar zijn er honderdduizenden mensen met gezondheidsklachten.

Machteloos

"Ik kan er als huisarts helemaal niet zoveel aan doen", vertelt Göbel. Ik kan een luisterend oor bieden voor de stressklachten, en een stukje bewustwording brengen. Er zijn best veel mensen die hier om slaappillen vragen. Maar slaappillen zijn geen oplossing tegen vliegtuiglawaai, dus daar ben ik ook niet zo voor."

Onevenredige schade

Göbel is tevreden met de erkenning voor de situatie, die blijkt uit de uitspraak van de rechter. "Schiphol kan best bestaan als luchthaven hier in de regio, maar niet zo groot en groeiend als dat het nu is zonder daar echt schade bij de bevolking aan toe te richten. De rechter heeft duidelijk gezegd dat mensen daar onevenredige schade aan ondervinden, dus dat kan zo niet doorgaan."

De staat heeft een jaar om de situatie te verbeteren. "Ik denk wel dat dit een hele duidelijke uitspraak is, dus ik denk niet dat de overheid daaromheen kan", zegt Göbel. "Maar ik vrees dat er over een jaar niet heel veranderd is."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie