Binnenland

De BSO-bus mag de weg op, kinderopvang is blij met nieuw vervoer

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De BSO-bus mag de weg op, kinderopvang is blij met nieuw vervoer

Twee jaar na het dramatische ongeluk met de Stint, mag de verbeterde versie van het voertuig binnenkort de weg op. De BSO Bus wordt gebouwd door Edwin Renzen en er wordt enthousiast gereageerd op de verbeterde Stint. Het voertuig zou voldoen aan alle vereisten.

“We zijn ontzettend blij met dit nieuws. De vervoersmiddel is volledig toegesneden op de kinderopvang. Het halen en brengen van kinderen gaat met dit voertuig makkelijk en veilig”, vertelt Emmeline Bijlsma, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang, in het NOS Radio 1 Journaal.

Beslissing tegen alle verwachtingen in

Edwin Renzen had niet verwacht dat het zou lukken, hij dacht dat zijn bedrijf ten dode was opgeschreven. Het tegendeel bleek waar. Hij kreeg een telefoontje van het ministerie, zijn doorontwikkelde voertuig is goedgekeurd. De eerste zestig exemplaren zijn in ieder geval klaar voor gebruik, maar het ging niet zonder slag of stoot.

"Ik kreeg een telefoontje van het ministerie. Ze vertelden dat de minister een keuze had gemaakt, ik dacht dat het definitief over en uit was. Maar ik had een akkoord niet verwacht. Ik ben uiteindelijk blij dat we op een feitelijke beoordeling zitten. Ik vind het dapper dat dit nog kan", vertelt Renzen.

Hij had zijn bedrijf al voor een groot deel ontmanteld, gezien een beslissing vanuit het ministerie erg lang uitbleef. Er liggen nog veel orders, terwijl inmiddels al veel werknemers naar huis waren gestuurd en ontslagen. "Het wordt hard werken nu, we moeten het magazijn opnieuw indelen en opnieuw staal inkopen."

Iedereen stond klaar, beslissing bleef uit

Van de zomer stond iedereen klaar voor de beslissing, om de BSO-bus opnieuw te laten rijden. Rijopleidingen waren opgestart, de leveranciers stonden klaar en de productie kon beginnen. De beslissing liet dus lang op zich wachten, waardoor al het bovenstaande opnieuw zal moeten worden opgestart.

De brancheorganisatie Kinderopvang is erg blij met het besluit van het ministerie, hoewel de Tweede Kamer ook nog zijn zegen moet geven voor het voertuig. Voor de kinderopvang is het een product dat absoluut noodzakelijk is. "Het is het enige product dat als een handschoen voor ons past. We kunnen met dit voertuig op plekken komen waar we met busjes niet langs kunnen komen."

Het was voor de kinderopvang ook flink zoeken toen uiteindelijk de beslissing kwam dat de Stint niet meer gebruikt mocht worden. "We hebben dat opgelost met spring en vliegwerk. De kinderen moesten lopend of fietsend naar uitjes. We hebben tussenoplossingen gebruikt. Iedereen keek uit naar het moment dat de BSO-bus weer gebruikt kon worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie