Binnenland
KRO-NCRV

Architecten hebben goede ideeën voor de wooncrisis, toch hoor je ze amper

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Architecten hebben goede ideeën voor de wooncrisis, toch hoor je ze amper

We horen haar beroepsgroep te weinig, erkent architect Ninke Happel bij Spraakmakers. En dat terwijl deze ontwerpers, zegt ze, waardevolle oplossingen kunnen bedenken. Want die bijna miljoen woningen die erbij moeten komen, hoeven echt niet allemaal rijtjeshuizen in de polder te worden.

Het steekt Happel een beetje. Alle personen of instanties die de beroepsgroep kunnen vertegenwoordigen, daar wordt of te weinig naar geluisterd, of heeft niet meer de zeggenschap die het had. De architectenbond werd een branchevereniging bijvoorbeeld, en het economisch belang van de sector kwam centraler te staan. En om nog wat te noemen: een belangrijk kennisinstituut in Rotterdam, NAI verdween. Daarbij: de Rijksbouwmeester kan slechts advies geven.

Belang van architect uitgehold

Waar het volgens haar vooral op neerkomt: eerst had architectuur veel met cultuur te maken, nu draait het vooral om geld. "Ik denk dat het belang van de architect zo uitgehold is, we zijn architectuur als poot van vastgoed gaan zien. Dus gebouwen maken om geld mee te verdienen, in plaats van gebouwen maken om leefomgevingen te maken waar mensen wonen, werken en recreëren. En waar duurzaamheid en een goeie energiehuishouding gewoon allemaal integraal wordt aangevlogen."

Het gaat niet om aantallen

Er moeten 900.000 woningen gebouwd worden en het gevaar is, zo vreest ze, dat de kwantiteit voorop komt te staan in plaats van de kwaliteit. "Aantallen worden heel snel over Nederland uitgerold op locaties waarvan wij als ontwerpwereld vaak ook denken: is dat nou wel zo verstandig met de lange termijn in gedachten? Heel veel woningen staan mogelijk onder water over een aantal jaren."

Super onzinnig

Juist daarom is een integrale aanpak belangrijk. "Er staan al heel veel panden leeg. En er zijn heel veel eengezinswoningen die bewoond worden door een enkeling. Dan is het gewoon super onzinnig om maar in de polder rijtjeshuizen uit te blijven rollen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie