Binnenland
AVROTROS

Buurtbemiddeling bestaat 25 jaar en hielp al bij 180.000 burenruzies: dit is waarom het zo'n succes is

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buurtbemiddeling bestaat 25 jaar en hielp al bij 180.000 burenruzies: dit is waarom het zo'n succes is

Een ruzie met je buren kan je leefplezier behoorlijk beïnvloeden. Al 25 jaar lost Buurtbemiddeling de meeste burenruzies op en dat heeft grote positieve effecten op wijken. Marianne Grooten is coördinator Buurtbemiddeling Zwolle en vertelt over haar werk in Blok&Toine.

'We zijn geen rijdende rechter'

Gevraagd naar de meest voorkomende oorzaak van burenruzies is Grooten duidelijk: geluidsoverlast. "En dat is tijdens de coronacrisis alleen maar toegenomen." Daarom wordt er vaak een beroep gedaan om de Buurtbemiddeling. "Het is soms lastig dat mensen van ons verwachten dat wij het wel even komen komen oplossen", zegt Grooten. "Wij maken hen altijd duidelijk: we gaan jullie helpen om het met elkaar op te lossen, want dat werkt uiteindelijk veel beter."

Daarom ziet Grooten het werk van Buurtbemiddeling niet als ingrijpen. "Bij het woord ingrijpen denk ik meteen aan Frank Visser van de Rijdende Rechter, wij komen helpen en goede vragen stellen. Als de beide buren willen gaan we ze samen om tafel zetten om het conflict uit te praten."

Succesformule

Ook buurtbemiddelaars hebben volgens Grooten 'geen toverstokje' maar toch is de interventie in zo'n 70 procent van de gevallen succesvol. De succesformule begint met het kweken van begrip, pas daarna worden duidelijke afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld over de buren stoppen met klussen.

"Maar soms zijn deze afspraken niet eens nodig. Als de onderlinge relatie is hersteld, dan is de onderlinge relatie hersteld en kunnen ze zonder afspraken verder."

Ster advertentie
Ster advertentie