Binnenland
NOSNTR

Veertig woningen Den Haag onbewoonbaar na grote brand

foto: Maroferfoto: Marofer
  1. Nieuwschevron right
  2. Veertig woningen Den Haag onbewoonbaar na grote brand

Ongeveer veertig woningen zijn onbewoonbaar na de brand in een woningblok in de Haagse Schilderswijk. Dat meldt de brandweer aan Omroep West. Voor de bewoners van deze huizen en buurtbewoners was er vanmiddag een bijeenkomst waarbij ook burgemeester Van Zanen aanwezig was.

Buurtbewoner, Nur Icar, die actief is voor de politie partij Islam Democraten, was er ook bij: "Ik ben niet een van de slachtoffers, maar wat ik heb gezien, het is dramatisch. Die mensen zijn alles kwijt... Het zijn met name woningen die bewoond worden door veelal arbeidsmigranten en die wonen al onder erbarmelijke omstandigheden. Nu zijn ze ook nog eens alles kwijt", zegt hij in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Vuur verspreidde zich snel

De brand brak rond 03.00 uur uit in een woning. Het vuur verspreidde zich snel over het hele blok. Uiteindelijk sloeg het vuur over naar een moskee in het blok. Het gebedshuis raakte ook flink beschadigd.

De brandweer gaf rond 12.45 uur het sein brand meester. Er zijn geen gewonden gevallen. Zeker vijftig bewoners zijn opgevangen. In de loop van de dag worden de woningen gecontroleerd en wordt gekeken hoeveel woningen precies onbewoonbaar zijn. De gemeente onderzoekt of er hotels in de buurt zijn waar bewoners tijdelijk kunnen verblijven.

'We doen niet genoeg voor arbeidsmigranten'

Icar hoorde verschillende geluiden over de woonsituaties: "Je hebt er een aantal woningen met gewoon gezinnen met kinderen, maar je hebt ook een hele rits aan woningen die bewoond worden door arbeidsmigranten. Een van de bewoners vertelde me dat er zelfs 15 arbeidsmigranten in één woning zitten. Er treft hem geen blaam hé. We hebben in Den Haag gewoon een probleem met het huisvesten van arbeidsmigranten."

"Er wordt niet genoeg voor deze groep mensen gedaan om ze gewoon een fijn leven in dit land te laten hebben. Het zijn gewoon hardwerkende mensen en dat recht hebben ze wel. Maar omdat er zoveel uitbuiting is op verschillende lagen, krijg je situaties waarbij woningen volgepropt zitten met mensen."

Brand Den Haag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie