Binnenland
AVROTROS

Alzheimer Nederland over supermarktverbod voor dementerende vrouw: 'Dat moet juist voorkomen worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alzheimer Nederland over supermarktverbod voor dementerende vrouw: 'Dat moet juist voorkomen worden'

Een vrouw met dementie in Sittard heeft een winkelverbod gekregen van 2 jaar, omdat ze vergeten zou zijn om af te rekenen. "En dat is hét voorbeeld van iets wat wij proberen te voorkomen", zegt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland.

Video niet beschikbaar

Koffie, aardappelen, bloemkool en andijvie. Die boodschappen 'vergat' de tachtigjarige dementerende vrouw afgelopen zondag af te rekenen bij de Lidl, schreef De Limburger.

Dementie vriendelijke samenleving

In Nederland zijn 280.000 mensen met dementie, vertelt manager belangenbehartiging en regionale hulp Julie Meerveld. "Bijna iedereen kent iemand in zijn omgeving met de ziekte." Je komt mensen met dementie ook overal in de samenleving tegen, op plekken waar iedereen komt. "Daarom blijven wij aandacht vragen voor dit onderwerp. We hebben al veel bereikt maar we zijn nooit klaar."

"Het is fijn als we allemaal meewerken aan een dementie vriendelijke samenleving, door te weten hoe we met die mensen om moeten gaan." Zo maken we het makkelijker voor de familie van mensen met dementie, die zich dan minder zorgen hoeft te maken. "Maar vooral ook voor de mensen zelf."

Doorbreken taboe

Om het taboe op dementie te verbreken begon Alzheimer Nederland eind 2016 met het aanbieden van trainingen. Die trainingen hebben als uitgangspunt om te leren hoe je ziet wie misschien dementie heeft, en hoe je daar dan mee omgaat.

Want vaak voelen we ons te onhandig om op iemand af te stappen die in de war is, legt Meerveld uit. "Met onze trainingen vertellen we hoe je iemand met dementie met zelfvertrouwen kan benaderen." En de trainingen werken, vertelt Meerveld. "We horen van veel mensen terug dat ze zich nu in de omgang met mensen met dementie zekerder voelen en dat ze meer durven."

Doe GOED

Hoe doe je dat dan? Eén van de lessen die in de gratis training aan bod komt is die van het 'GOED doen'. "Een simpel ezelsbruggetje, dat veel verschil maakt", zegt Meerveld.De G staat voor geruststellen, dat is stap 1. Vervolgens komt de O van oogcontact maken, dus zorgen dat iemand door heeft dat je contact maakt.

"Dan komt 'even meedenken', de E. Dus niet corrigeren, boos worden omdat iemand vergeet te betalen, of iemand betuttelen, maar rustig kijken naar een oplossing. Dus zeggen: 'O, ik zie dat u nog niet heeft betaald. Zullen we dat even gaan doen?'." Belangrijk is om de regie bij de ander te houden. "Dus gewoon vragen: 'kan ik helpen?'. En dan gewoon het antwoord afwachten." En tot slot komt 'bedanken', Meerveld legt uit dat het belangrijk is om ten alle tijden positief af te sluiten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie