Binnenland
AVROTROS

Dit zijn de vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

Bij NPO Radio 1 kun je deze dagen terecht met al je vragen over de coronacrisis. Van medische adviezen tot ondernemersvragen. In Stax&Toine worden de vragen vandaag beantwoord door huisarts Roy Beijaert en GZ-psycholoog Gijs Coppens van iPractice.nl. Dit zijn de vragen én antwoorden.

Wat betekent triage? Ik zie dat veel in de berichtgeving.

Video niet beschikbaar

Mijn 1-jarige zoontje krijgt komende maand een dktp-prik. Is dat verstandig om te doen? (Mark)
Huisarts Roy Beijaert: "Gewoon doen. Alle kinderen tot twee jaar kunnen bij de ggd of het consultatiebureau de prikken krijgen. Er zijn wel een paar regels: je mag met 1 ouder en het kind heen. Als je verkouden bent als kind of ouder, dan gaat de afspraak niet door."

Ik heb zware hooikoorts, maar verder geen klachten. Moet ik nu oppassen? (Michael)
Deze vraag wordt opnieuw door huisarts Beijaert beantwoord. “Waar het om gaat: de klachten die je met hooikoorts hebt, zoals hoesten… daar kun je lastig van zeggen of het griep, hooikoorts of corona is. Voor dokters geldt: als je niest of hoest, gaan we er toch vanuit dat het eventueel corona kan zijn. Tot het tegendeel bewezen is."

Hoe ga je als student om met veel huisgenoten in één huis, hoe hou je het vol met z’n allen in één huis? (Roman)
Psycholoog Gijs Coppens heeft wel een advies. "Ritme is voor de mens heel belangrijk, zeker in deze periode. Dat geldt voor ieder individueel, wat is voor iedereen een fijn ritme? En ik raad aan om het echt een gespreksonderwerp te maken. Wat doe je nog met elkaar, en wat niet? Met elkaar beleid maken over hoe je hierin wilt staan. Erover praten."

Volgens de huisarts heb ik waarschijnlijk het coronavirus. Wanneer is het weer veilig om mijn familie weer bij te staan? (Karin)
Huisarts Roy Beijaert: "Die 24 uur die veel wordt genoemd, klopt. Dan moet je je wel kiplekker voelen. Maar een symptoom van corona kan ook forse moeheid zijn. Dus pas daarmee op." Toch geeft Beijaert wel een extra advies: "24 uur is de regel, maar ik zo zeggen, neem wel een armslag als het om echt oudere mensen gaat."

Wat betekent het voor kinderen als ze weinig met anderen optrekken in deze weken? (Roos)
Psycholoog Gijs Coppens: "Kinderen zijn echt superflexibel. Ook in geestelijke zin. Stel dat ze nu wat minder ontwikkelen door gebrek aan sociaal contact, dan halen ze dat in een kleine sprint gewoon weer in. Het kan een uitdaging zijn om nu de verveling tegen te gaan, maar je hoeft je geen zorgen te maken om de lange termijn."

Ben je gevoeliger voor corona als je influenza (de gewone griep) hebt? (Peter)
Huisarts Roy Beijaert heeft dat besproken met twee virologen uit het UMC Utrecht en het Antoni-ziekenhuis in Nieuwegein. "Zij zeggen allebei: we weten niet of je makkelijker corona krijgt als je griep hebt of verkouden bent. Wat ze wel zien is dat twee virussen naast elkaar kunnen bestaan in een kweekje. Maar we weten niet of het één ervoor zorgt dat je het ander krijgt."

Nog meer vragen over het coronavirus of de gevolgen op allerlei gebieden? Stel ze via de Radio 1 app of tussen 15:00 en 16:00 uur naar 0800-1121.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie