Binnenland
MAX

Elektrisch rijden gevaarlijker dan fossiel, hoe kan dit?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elektrisch rijden gevaarlijker dan fossiel, hoe kan dit?

Uit cijfers van een grote Duitse verzekeringsmaatschappij blijkt dat elektrische auto's 50% meer ongevallen veroorzaken dan auto's met een verbrandingsmotor. Verkeersschoolhouder Ernest Alvares legt in Villa VdB uit hoe dit kan.

Bij zijn verkeersschool geeft Alvares naast gewone rijlessen ook hybride-rijlessen. "Je ziet dat elektrische voertuigen meer kunnen dan fossiele auto’s en veel bestuurders zijn hier niet voor geschoold. Gemiddelde personenauto’s hebben een optrektijd van tussen de tien en vijftien seconden, waar die van elektrische auto’s tussen de drie en zes seconden kan liggen," vertelt Alvares.

Vraag neemt toe

Ernest legt uit dat juist de jonge consument graag elektrisch wil rijden; "De jongeren hebben best veel met het milieu. Daarom willen zij juist liever in een elektrische auto rijden." Toch ziet hij dat niet iedereen in zijn sector meegaat met deze trend. Hij is bijvoorbeeld niet blij met hoe het CBR ermee omgaat.

Examens in elektrisch rijden

"Wat ik vies vind, is dat ik sinds 2016 bezig ben met elektrisch rijden en dat het CBR er niets aan doet om dit te stimuleren. De focus ligt bij hen op het fossiel rijden, dit is ook terug te zien in alle rijprocedures." En dat ziet Alvares niet alleen bij het autorijden, maar ook bij het fietsen; "Ook als je kijkt naar elektrische fietsen, zij raken eerder betrokken bij ongevallen. Dit komt door de snelheid die ze maken. Er moeten professionele lessen gevolgd worden bij het gebruik van elektrische voertuigen," vindt de verkeersschoolhouder.

Het CBR

Elektrisch afrijden is bij het CBR al mogelijk sinds 2011, stelt een woordvoerder. Alleen wordt dit volgens hem maar weinig gedaan. "Het CBR vindt het verstandig dat mensen een cursus nemen zodra de overstap naar een elektrische auto wordt gemaakt. De verwachting is dat het elektrisch rijden steeds meer zijn opwachting maakt en het CBR is hier klaar voor."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie