Binnenland

‘Een koe is een lichtelijk autistisch dier’

foto: Veehouderijfoto: Veehouderij
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Een koe is een lichtelijk autistisch dier’

In Oldetrijne, op de rand van Friesland en Overijssel heeft Henk Elshof (54) een eigen boerenbedrijf met 240 melkkoeien. In een nieuwe aflevering van Wat de boer schaft vertelt boer Henk over zijn koeien, het vroege opstaan en dagelijkse mestgeur.

Wat de Boer Schaft met Veehouder Henk Elshof

Henk is boerenjongen, grootgebracht op de boerderij: "Ik ben een plattelander en een echte boer. Het is zit heel erg in onze familie. Mijn vader en zijn broers en zussen zijn allemaal boeren. Mijn moeder is een boerendochter. Mijn broer is boer en mijn zussen zijn met een boer getrouwd."

Quote

Als je de hele dag tussen de koeien zit, ga je op een gegeven moment zelf mee loeien'

Henk Elshof

De boerderij runt Henk in z'n eentje, zijn lust en zijn leven. Het boerenleven verandert, de groeiende efficiëntie maakt het werk soms eenzamer: "Het is af en toe ook wel wat eenzaam. Ik heb veel aan sport gedaan. Dat is goed voor je lichaam, maar het is ook fijn om met een groep mensen te zijn. En om mensen buiten de sector te spreken. Het verrijkt je leven. Dat heb ik ook nodig. Als je de hele dag tussen de koeien zit, ga je op een gegeven moment zelf mee loeien. Dat moet ik niet."

Quote

De mestgeur, ik merk het niet meer. Ik ervaar het niet als stank

Henk Elshof

Het melken op de vroege ochtend blijft onveranderd. "5:00 uur 's ochtends de koeien melken", reageert Henk. "Dat vind ik best een lastig aspect aan de boerderij. Je begint 's ochtends om 5:00 uur en je bent 's avonds om 19:00 uur klaar. Dat is best een lange werkdag."

"Een koe is een lichtelijk autistisch dier", vertelt Henk. "Zij moet elke dag hetzelfde eten. Maar het is ook een verwend dier; zij zoekt het lekkerste eten uit de voeding. De meeste koeien liggen. Voor een koe is het vreten en liggen. En als een koe ligt, dan is zij is ontspannen situatie en gaat de bloedsomloop het beste werken. Dan kan zij lekker veel melk maken."

Wat de Boer Schaft

In de 10-delige podcastserie Wat de boer schaft gaat Petra Possel (NTR's Mangiare!) op bezoek bij boeren en vissers. Samen gaan ze het land op, het water op, de stal in. Ze praten over de oogst, de teelt, het land, de familie, de omgeving en natuurlijk actuele kwesties, zoals de boerenopstand, het supermarktprijsbeleid en de stikstofcrisis. Luister hier de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie