Binnenland
AVROTROS

Corendon-CEO over plannen Turkije: 'Een reisadvies blijft een advies'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Corendon-CEO over plannen Turkije: 'Een reisadvies blijft een advies'

Een tripje naar Antalya, Bodrum of Dalaman... Het leek onmogelijk om er deze zomer nog naartoe te gaan, maar niets is minder waar. Enkele honderden mensen per dag boeken inmiddels reizen naar Turkije met Corendon, die er vanaf 10 juli op willen gaan vliegen. CEO Steven van der Heijden spreekt in Stax&Toine van een ongelijk speelveld: "Of niemand vliegt naar Turkije, of iedereen."

Van der Heijden ziet dat er in de week dat zijn bedrijf met de vluchten naar Turkije wil beginnen, 76 beschikbare tijdslots te boeken zijn voor vliegmaatschappijen. "Het ministerie had de indruk dat het om repatriëringsvluchten zou gaan. Maar er is al een uittocht van vakantiegangers gaande."

Onverwachte ophef

De commotie die er rondom de Corendon-plannen is ontstaan, kwam voor Van der Heijden dan ook als een verrassing. "We wilden voorkomen dat er op social media onjuiste communicatie zou ontstaan. Vandaar dat wij dachten: laten we de boodschap duidelijk en helder maken in een persbericht. Maar we hadden niet verwacht dat het zoveel commotie zou veroorzaken."

Van der Heijden is daarom naar eigen zeggen 'constant in gesprek'. De CEO wil vooral duidelijkheid: "Het oranje reisadvies is voor ons in principe leidend. Maar er zijn al massaal boekingen, dus het hek is van de dam. Wij zijn niet roomser dan de paus. Als het ministerie niet in staat is om vluchten te beperken, gaan onze vluchten niet het verschil uitmaken."

Reisadvies blijft een advies

En dan is er nog iets: het geldende reisadvies blijft volgens de CEO een advies, geen regel. "Een reisadvies blijft een advies. In België is de overheid een stuk duidelijker. Daar mag het niet. En dus richten alle vliegmaatschappijen zich op landen waar meer mag. Dat maakt het lastig voor ons om te zeggen: wij laten ons de 10.000 klanten afsnoepen, en wij blijven netjes braaf hier in Nederland toezien dat de klanten verdwijnen."

Of het mag is dus nog onderwerp van discussie, maar waarom willen vakantiegangers eigenlijk op een verre reis in coronatijd? Kijk en luister hier naar het hele gesprek in Stax&Toine met Corendon-CEO Van der Heijden en gedragspsycholoog Chantal van der Leest:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie