Binnenland
AVROTROS

Horeca wil soepelere handhaving coronaregels: 'In een vliegtuig of de supermarkt mag alles wel'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Horeca wil soepelere handhaving coronaregels: 'In een vliegtuig of de supermarkt mag alles wel'

Voor Robert Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland was afgelopen weekend een frustrerend weekend. "We zijn niet blij met de boetes én ook niet met de sluitingen. Wij zijn de enige branche die als branche verantwoordelijk wordt gesteld. Er zit heel veel irritatie over het feit dat iedereen ziet dat er gewoon versoepeld moet worden."

Willemsen wil daar snel vanaf. Ook omdat het lastig uitleggen is aan de klanten. "Als je iemand eruit wil zetten omdat diegene zich niet aan de regels houdt, roepen klanten natuurlijk ook: 'In een vliegtuig mag je vlak bij elkaar zitten. En in de supermarkt mag alles wél', dat krijg je als uitbater natuurlijk ook niet meer uitgelegd aan je klant."

Koninklijke Horeca Nederland boos over anderhalve meter regel handhaving

4000 euro boete

Jan Juluis Blokdijk van Café Julius in Avenhorn ziet het probleem van het handhaven iedere dag in de praktijk. "Wij willen geen boete. We proberen te handhaven. Onlangs hebben wij een bewaker ingehuurd die mensen op hun plek zet als ze te dichtbij komen. Maar als het vervolgens weer gebeurt én er wordt gehandhaafd heb je een boete. En die boete doet pijn." Die bedraagt namelijk 4000 euro.

Inmiddels verschuift het beleid ook al per veiligheidsregio. Zo heeft burgemeester Jan Franx van Koggenland bepaald dat horecaondernemers niet meer beboet worden als hun klanten de regels overtreden. In dat geval is het wel zaak dat de uitbater belt met de boa's, die vervolgens langskomen om de desbetreffende klant te beboeten.

'Straf de klant, niet de ondernemer'

"De overtreders krijgen een boete en de horecaondernemer niet. Als de ondernemer zich niet gemeld heeft en mensen zitten alsnog te dicht bij elkaar dan krijgt de ondernemer wel de boete", zegt Franx.

De regel geldt voor de hele regio West-Friesland. Franx ziet de nieuwe regels als vooruitgang en ziet dit nieuwe plan dan ook niet als ingaan tegen de landelijke richtlijn. "Ik denk dat we helemaal geen problemen krijgen met Den Haag en ik hoop dat Den Haag naar ons kijkt en ziet dat dingen ook anders kunnen. Dus sluit je bij ons aan zou ik zeggen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie